Spajić: Trčimo zadnji kilometar pred cilj

"Šarl Mišel i ostali prijatelji iz Brisela žele da nam pomognu, ali mi moramo prvo sebi pomoći da bi to i drugi mogli", napisao je Spajić na društvenoj mreži Iks

7638 pregleda 18 komentar(a)
Spajić i Mišel, Foto: Vlada Crne Gore
Spajić i Mišel, Foto: Vlada Crne Gore

Danas su IBAR zakoni u Parlamentu, a strategija za borbu protiv korupcije na Vladi, trčimo zadnji kilometar pred cilj, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić.

"Šarl Mišel i ostali prijatelji iz Brisela žele da nam pomognu, ali mi moramo prvo sebi pomoći da bi to i drugi mogli", napisao je Spajić na društvenoj mreži Iks u odgovoru predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić zakazao je za danas sjednicu parlamenta i najavio da će dnevni red predložiti na sjednici.

Prema ranijem dogovoru sa Kolegijuma predsjednika Skupštine, poslanici bi danas trebalo da počnu raspravu o predlozima zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja iz oblasti vladavine prava (IBAR).

Kako je ranije saopšteno iz Skupštine, na sjednici Kolegijuma predsjednika parlamenta postignut je konsenzus svih šefova poslaničkih klubova o zakazivanju sjednice.

"Svi poslanički klubovi izrazili su spremnost da ulože dodatne napore kako bi se o svim predlozima zakona Skupština izjasnila najkasnije do kraja sedmice", rekli su iz Skupštine.

Vlada je prošle sedmice utvrdila set zakona koji su značajni za ispunjenje privremenih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i dobijanje pozitivnog IBAR-a.

Međuvladina konferencija Crne Gore i Evropske unije na kojoj bi Crna Gora mogla dobiti pozitivan IBAR, trebalo bi da bude održana sredinom junu.

Mišel je juče poručio da je sada ključno pravovremeno usvajanje zakona koji se odnose na proces dobijanja Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) za ispunjavanje privremenih standarda u poglavljima o vladavini prava.

Spajić je juče iz Brisela poručio da članice Evropske unije (EU) do polovine juna treba da odluče da li će Crna Gora dobiti Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) do kraja mjeseca.

On se juče u sjedištu EU sastao sa Mišelom kome je kako je saopštio prezentovao rezultate Crne Gore u proteklih šest mjeseci.

Spajić je takođe juče na Iksu poručio da je Vlada ispunila svaki zadatak za IBAR.

On je boravio u radnoj posjeti institucijama Evropske unije (EU) u Briselu, u susret očekivanom dobijanju pozitivnog Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Bonus video: