Vuksanović: Država gradi, a DPS tajkuni i firme skidaju kajmak

Vuksanovićeva je Markoviću odgovorila da ACG “već deceniju ostvaruju profit koji je svake godine sve značajniji"
113 pregleda 7 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.07.2017. 13:31h

Najava premijera Duška Markovića da se kreće u privatizaciju Aerodroma Crne Gore (ACG) još je jedna u nizu štetnih, ekonomski antidržavnih mjera kojom bi se Crna Gora lišila svog kapitalnog resursa i višestruko uspješne kompanije- ocijenila je poslanica SDP Draginja Vuksanović.

Premijer Marović je tokom radne posjete Porto Montegru u utorak ocijenio da se elitni turistički kompleksi na našoj obali ne mogu razvijati bez dobre saobraćajne povezanosti i unapređenja aviodostupnosti Crne Gore, zbog čega Vlada namjerava da zaintersovanim investitorima ponudi u dugoročni zakup prvo tivatski, a moguće i aerodrom u Podgorici.

“Opredjeljenje Vlade i realna potreba Crne Gore i njene ekonomije je da valorizujemo i unapredimo našu infrastrukturu. Vlada će uraditi sve da u najkraćem roku valorizuje aerodrome i da oni obezbjede ono što je Crnoj Gori potrebno – i kvalitet, i dostupnost koja će Crnu Goru otvoriti i na taj način stvoriti nove prilike za razvoj. Vjerujem da na aerodromu Tivat avioni treba da slijeću na svakih 10 minuta, a ne na svakih 5-6 sati i da nam gosti ne čekaju na pisti da bi došli do kontrolnog punkta, nego da to rade u kvalietnoj zgradi i mnogim drugim sadržajima“, kazao je Marković.

Vuksanovićeva mu je odgovorila da ACG “već deceniju ostvaruju profit koji je svake godine sve značajniji i sposobni su da iz tog profita redovno servisiraju sve obaveze koje bi nastale na osnovu kreditnog zaduženja za proširenje kapaciteta, posebno onih u Tivtu.”

“To je uostalom i pokazala studija EBRD i u njoj je navedeno da će zarada aerodroma biti minimum 354 miliona eura na osnovu ulaganja od 50 miliona, pa zbog toga nije ni tražana državna garancija za ovaj kredit, jer je sasvim jasno da se radi o visokoisplativom poslu. Aerodromi su ekonomsko bogatstvo Crne Gore, sa monopolskom pozicijom koja garantuje sigurne ogromne prihode i profit za državu i gradjane. Na žalost, to je upravo i razlog zbog čega DPS ekonomska pamet namjerava njegovo otuđenje“, istakla je poslanica SDP.

Ona je ocijenila da se u ovom slučaju “radi o davanju profita u ruke privatnika po principu prodaje naplatne rampe na autoputu - država će napraviti autoput, ali će privatizovati naplatnu rampu.”

“Tako izgleda trenutna namjera Vlade kad su u pitanju aerodromi. Našu infrastrukturu i monopolski položaj će iskoristiti kompanija bliska DPS-u da bi ostvarila stotine miliona profita, a građani od toga neće vidjeti nikakvu korist. Naravno, ukoliko menadžment kompanije nije dobar, a sigurni smo da ima prostora za unaprjeđenje, treba ga zamijeniti novim, pa čak i inostranim ukoliko je procjena da će se tako ostvariti bolji rezultati. Sigurni smo da kompanija ove vrste može ostvaritavati profitne stope koje joj omogućavaju širenje na osnovu kreditnog aranžmana sa EBRD”, istakla je Vuksanović dodajući da “Vlada DPS-a taj posao godinama stopira kako bi se po već oprobanom modelu smanjila vrijednost kompanije ili dovelo do preoptrerećenja i dobio razlog za prodaju.”

Vuksanović je podjetila i da Montenegro Airlines ACG-u duguje skoro 18 miliona eura i da ACG praktičlno nacionalnu aviokompaniju “održava u životu”.

“I taj dug je jedan od razloga za kašnjenje investicija neophodnih za dalji razvoj kompanije ACG. Razlog je jasan, želi se stvoriti slika nesposobnosti kompanije da se sama razvija, što je onda dobar izgovor da "zlatna koka" iz državnih pređe u tajkunske ruke, a da naše pare ne idu nama nego njima. Vlada u tom slučaju služi samo kao servis tajkuna, kao da su ih oni birali, a ne građani”, istakla je Vuksanović poručujući da će SDP “zajedno sa građanima Tivta i Crne Gore kojima je interes grada i države prioritet u odnosu na interese DPS tajkuna i Vlade” znati da spriječi namjeru vrha DPS da praktično privatizuje vazdušne luke.

Bonus video: