"I DRUGE DRŽAVE BALKANA DA BUDU OPREZNE"

Ji: Svaku demokratiju bi trebalo da zabrine rusko miješanje u Crnoj Gori

Brajan Hojt Ji smatra da su nedavni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa potpredsjednikom SAD Majkom Pensom, kao i predstojeća posjeta Pensa Crnoj Gori potvrda posvećenosti nove administracije tom regionu
13 komentar(a)
Brajan Hojt Ji, Foto: Zoran Đurić
Brajan Hojt Ji, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.07.2017. 10:38h

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je da SAD ne žele da preuveličavaju širenje ruskog uticaja u regionu Zapadnog Balkana ali da će ostati oprezne i snažno angažovane u tom regionu.

"Preduzimamo korake da ojačamo zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja – bilo ruskog ili nekih drugih zemalja. Želimo da budemo sigurni da ni Rusiji niti bilo kom drugom akteru neće biti lako da utiče na spoljnu ili unutrašnju politiku na Balkanu", rekao je Ji u intervjuu za Glas Amerike.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju rekao je da bi "svaku demokratiju trebalo da zabrine rusko miješanje u Crnoj Gori".

"Ako Rusija želi, a to dokazi pokazuju, ne samo da se miješa u izbore, već i da ruši demokratski izabranu vladu zemlje koja je nedavno postala članica NATO, onda i druge države na Balkanu treba da budu oprezne”, rekao je Ji govoreći o suđenju organizatorima pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, od kojih su pojedini Rusi, koji su navodno planirali da ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i spriječe Crnu Goru da se prikloni Zapadu.

Brajan Hojt Ji smatra da su nedavni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa potpredsjednikom SAD Majkom Pensom, kao i predstojeća posjeta Pensa Crnoj Gori potvrda posvećenosti nove administracije tom regionu.

On ipak dodaje da su demokratije na Zapadnom Balkanu i dalje krhke.

"Treba im naša podrška i to nam je jasno... Trudimo se da to obezbijedimo, ali nam je neophodna politička volja druge strane, da se odupre korupciji, da se fokusira na rješavanje, a ne na politizaciju problema. Ako je partnerstvo iskreno sa obje strane, onda vjerujem da može i da uspije", rekao je.

Ji smatra i da lideri na Balkanu koji su spremni da sprovedu reforme u cilju evropskih integracija, mogu da onemoguće uticaje sa strane i ojačaju pozicije svojih zemalja kako bi slobodnije odlučivale o svojoj sudbini.

Američki diplomata rekao je još da su SAD u nekim pitanjima kao što je borba protiv terorizma saglasne sa Rusijom i nastaviće blisko da sarađuju.

"Ali, tamo gdje Rusija i SAD nemaju isti interes, SAD će, kao što su već rekli i državni sekretar Tilerson i potpredsjednik Pens, braniti interese i vrijednosti koje zastupaju zajedno sa svojim saveznicima. To je ono što činimo", dodao je Ji.

Preporučujemo za Vas