Milatović: Posvećenost reformama i saradnji ključna za osiguranje dugoročnog prosperiteta i stabilnosti regiona

Predsjednik Crne Gore na sastanku šefova država i vlada u okviru Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

5930 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Naša posvećenost reformama i regionalnoj saradnji nije samo značajna za članstvo u Evropskoj uniji, već i ključna za osiguranje dugoročnog prosperiteta i stabilnosti našeg regiona, poručio je predsjednik Crne Gore Milatović na sastanku šefova država i vlada u okviru Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, koji se održava u Skoplju.

Tom prilikom, on je kazao da nas liderstvo u procesu evropskih integracija obavezuje da nastavimo sa predanim ispunjavanjem mjerila za članstvo u EU, dodajući da je Crna Gora pozitivan primjer za sve druge države koje svoju budućnost vide pod ujedinjenim krovom Evrope.

Predsjednik države je istakao da je na početku svog mandata promovisao agendu o Crnoj Gori u EU do 2028. godine, te da je uprkos početnoj skepsi prema takvoj dinamici, danas to perspektiva na koju, sa mnogo viṣ̌e optimizma, gledaju i Podgorica i Brisel, kreirajući zajedničke planove u cilju njenog ostvarenja, saopštio je Milatovićev kabinet.

Podsjetio je da su se u prethodnom periodu desili značajni pomaci, kada su u pitanju institucionalna konsolidacija i pravno prilagođavanje Crne Gore zahtjevima EU članstva što će, u konačnom, rezultirati dobijanjem pozitivnog IBAR-a.

Milatović samit
foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Naglasio je da je dobrosusjedska politika kao jedan od najvažnijih stubova crnogorske vanjske politike, zasnovana na odličnoj bilateralnoj saradnji sa svim državama u okruženju.

Ukazao je da je važno da odlučno ostanemo na kursu demokratije i vladavine prava, jer samo tako naša društva mogu suštinski napredovati i iskoristiti priliku koja proizilazi iz probuđenog entuzijazma po pitanju proširenja EU.

U tom smislu, dodao je da članstvo u EU nije samo politički cilj, već vizija budućnosti u kojoj su naša društva prosperitetna, sigurna i povezana, institucije ojačane, a kvalitet života naših građana na mnogo većem nivou.

Na kraju, Milatović je poručio da Regionalni savjet za saradnju ostaje inicijativa od suštinskog značaja za ostvarivanje naših zajedničkih ciljeva, kao platforma u okviru koje možemo pomoći jedni drugima, razmjenjujući iskustva i dijeleći ideje.

Bonus video: