Šehović: Građanska Crna Gora neće dozvoliti igranje sa nacionalnim interesima putem izmjena Zakona o državljanstvu

"Onima koji su se u tom pravcu krenuli poručujemo da se manu ćorava posla", kazao je lider SD-a

4999 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Izmjene zakona o crnogorskom državljanstvu, kojima jedan dio parlamentarne većine ucjenjuje drugi, u namjeri da se ona po svaku cijenu makar vještački i privremeno održi, predstavljaju veoma opasan politički naum koji bi mogao imati nesagledive štetne posljedice po građansko i državotvorno biće Crne Gore, saopštio je predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

"Zato onima koji su se u tom pravcu krenuli poručujemo da se manu ćorava posla, budući da je sasvim sigurno da samosvjesna, građanska Crna Gora, takvo najnovije igranje sa nacionalnim i državnim interesima sigurno neće dozvoliti”, rekao je Šehović.

Kaže da je jasna politička agenda "onih koji vrlo svjesno služe interesima zvaničnog Beograda", i koji su "kao takvi najpogodoniji da realizuju najnoviju političku ujdurmu".

“Namjera je da se prvo izmijeni zakon kojim se reguliše dobijanje crnogorskog državljanstva, a da se nakon toga kroz zloupotrebu instituta prebivališta krene u masovno ostvarivanje biračkog prava, odnosno u promjenu “krvne slike” našeg društva. Konačan cilj je odavno poznat - učiniti Crnu Goru politički i na svaki drugi način potpuno zavisnom od nama susjedne Srbije, kako bi se nakon toga kreirao pogodan društveni ambijent i za eventualno formalno preispitivanje državno-pravnog statusa Crne Gore”, saopštio je Šehović.

Kaže da političke strukture koje su se "legitimisale sa pomenutim", kao i zahtjevima koji se odnose na izmjenu Ustava u dijelu pojedinih identitetskih pitanja, ne kriju "svoju submisivnost prema zvaničnom Beogradu".

"Naprotiv. Takvim svojim pristupom se ponose. Međutim, glasno ćutanje onih kojima je ovaj ultimatum postavljen, nam govori da su i oni zarad opstanka Vlade i očuvanja ministarskih fotelja izgleda spremni da zaigraju na ovu, po interese Crne Gore opasnu kartu. Zato i jedni i drugi moraju da znaju da bi kretanje u tom pravcu izazvalo snažnu političku reakciju, koja će u konačnom takav štetan pristup sigurno onemogućiti. A oni, kao inicijatori ovih osjetljivih pitanja, u potpunosti će biti odgovorni za političku polarizaciju koju će to izvjesno izazvati”, zaključio je lider SD-a.

Bonus video: