Kovačević: Nisam pominjao Crnogorce niti bilo koji narod u negativnom kontekstu, akcenat sam stavio na pomirenje

"Turke sam pomenuo u kontekstu prošlosti i borbe koju su naši preci vodili prije svega da odbrane svoja ognjišta i da se oslobode od tadašnjeg jarma a nikako u kontekstu današnjih Turaka i odnosa sa Turskom", rekao je Kovačević

47746 pregleda 551 reakcija 172 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević rekao je da nije pominjao Crnogorce niti bilo koji drugi narod u Crnoj Gori u negativnom kontekstu tokom svom govora na Grahovu.

"Turke sam pomenuo u kontekstu prošlosti i borbe koju su naši preci vodili prije svega da odbrane svoja ognjišta i da se oslobode od tadašnjeg jarma a nikako u kontekstu današnjih Turaka i odnosa sa Turskom", rekao je Kovačević.

On je u govoru pomenuo da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima. obraćajući se, kako je kazao, "bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima".

"Naravno opet su mračni centri moći morali da potroše nekoliko dana da iskonstruišu priču, pripreme kontekst onako kako im odgovara, da započnu medijsku halabuku i hajku. U svemu tome najlakše je izabrati onoga ko je odavno postao meta takvih centara moći pa se onda ne mora dodatno voditi računa o istini, kontekstu, događaju koji se obilježava, onima koji u tom obilježavanju ometaju vjerske obrede i provociraju", napisao je Kovačević na svom Fejsbuk profilu.

On je rekao da nadležni organi ne vode računa o tome što u neposrednu blizinu puštaju lice koje je uputilo prijetnje njemu i njegovor porodici.

"...koje je došlo iz dijaspore a nije privedeno da se izjasni o prijetnjama koje mi je uputilo nego se dovodi na Grahovac da bude u mojoj neposrednoj blizini u kojoj možda i može ostvariti te prijetnje. Sve to je bilo i ostalo nevažno. Važno je samo dovesti sve u neki drugi kontekst kao i mnogo puta do sada. Namjere se svakako tiču nečega drugog i vrijeme će ih lako otkriti", rekao je Kovačević.

On je dodao i da se namjerno izostavlja u svim medijima ili se proglašava nebitnim to što je, kako kaže, akcenat stavio na potrebu za pomirenjem i na strpljenju da se to pomirenje ostvari...

"... na otvorenom srcu i želji da budemo braća ali sa jasnom naznakom da ćemo i dalje biti spremni da branimo naše svetinje od onih koji su već jednom pokušali da ih otuđe", rekao je Kovačević.

Bonus video: