Ljiljanić: Bez konkretnog dogovora, pregovori se nastavljaju, ići ćemo ka tome da kriza bude što prije riješena

Održan novi sastanak većine u Skupštini Glavnog grada

32911 pregleda 86 reakcija 43 komentar(a)
Nakon sastanka, Foto: Aljoša Turović
Nakon sastanka, Foto: Aljoša Turović
Ažurirano: 18.06.2024. 19:34h

Sastanak predstavnika većine u Skupštini Glavnog grada održan je večeras u Podgorici, a predstavnica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljliljanić je kazala da nisu postigli konkretan dogovor i da se pregovori nastavljaju sjutra.

Ona je nakon sastanka rekla da su imali razgovor sa svim ostalim koalicionim partnerima.

Ljiljanić je istakla da, kad postoji više partija, uvijek postoje sporenja, ali da se nada da će sjutra imati konačan dogovor.

Današnji pregovori su završeni "zbog ranije preuzetih obaveza".

Odgovarajući na pitanje novinara o inicijativi opozicije, Ljiljanić je kazala da do njih još nije stigla, ali i da su još uvijek odbornici većine. Iz opozicije su ranije uputili inicijative za razrješenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i za skraćenje mandata lokalnom parlamentu.

"Ići ćemo ka tome da se kriza u Glavnom gradu bude što prije riješena", kazala je Ljiljanić.

Nađa Ljiljanić
foto: Aljoša Turović

Odbornik Prave Crne Gore Stefan Vešović je novinarima, oko 18.45 sati, dok je još trajao sastanak, kazao da je ovo treći ili četvrti sastanak vladajuće većine, ali da se nije mnogo pomjerilo sa početne pozicije.

Vešović je kazao da ima osjećaj da se sa strane utiče na dogovore, ali i da smatra da neki dolaze na sastanke sa ciljem da do dogovora ne dođe.

"Zakon je predvidio da se izbori održavaju na četiri godine s razlogom. I vanredni izbori bi iste kolege doveli da pregovaraju", rekao je Vešović.

Ni on nije direktno htio da kaže ko su ti koji dolaze na sastanke da onemoguće dogovor.

Lider Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković, koji je oko 18 sati izašao i nakratko se obratio novinarima, kazao je da su pregovori i dalje u toku, kao i da su i dalje teški i komplikovani.

"Pojedine kolege su se od dobra pokvarile. Dobile su toliko funkcija i ne mogu da cijene ono zbog čega ih je narod izabrao. Smatram da je potrebno dati šansu pregovorima", kazao je Dajković.

On je rekao da je zadovoljan radom većine u Glavnom gradu, ali i da nije za to da se ide na nove izbore.

Vladislav Dajković
foto: Aljoša Turović

Dajković nije precizno odgovorio ko je najzaslužniji za probleme, ali je rekao da je problem "PES-a i bivšeg PES-a" postao problem svih građana.

"Niko od njih neće dobiti više nego na prošlim izborima, a mislim da će mnogi dobiti manje", ocijenio je šef SCG.

Predstavnici Pokreta Evropa sad i Pokreta za Podgoricu do sinoć su imali rok koji im je dao ostatak vladajuće koalicije da riješe nesuglasice, među kojima su i zahtjevi da dodatno podijele funkcije i novac za finansiranje rada klubova, ali je konkretan dogovor izostao.

U zgradu lokalnog parlamenta došli su: gradonačelnica Olivera Injac i Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad, članovi Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić i Balša Špadijer, te odbornik Demokratske narodne partije Vladimir Bulatović.

Demokrate na pregovorima predstavlja ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, ispred Građanskog pokreta URA u pregovorima učestvuje Milena Vuković Sekulović, a došli su i predstavnici Pokreta za promjene Branka Bošnjak, Goran Šćepanović i Anika Bajić.

Na sastanak je došao Branko Kovačević ispred Ujedinjene Crne Gore, predsjednik i odbornik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković i Boban Radević, Maja Vučelić iz CIVIS-a, Stefan Vešović ispred Prave Crne Gore...

Prilikom susreta na stepeništu Skupštine, Dajković je poručio gradonačelnici Injac da ima njegovu podršku.

Bonus video: