Rat u Demosu nastavljen audio snimcima: U partiju doveli kumove i rođake

Na snimku sa sjednice IO Demosa čuje se kako Danilović kritikuje funkcionere partije što nisu kao i on uključili prijatelje i kumove
215 pregleda 199 komentar(a)
Goran Danilović, Dušan Slijepčević, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Dušan Slijepčević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.07.2017. 10:52h

Član Izvršnog odbora Demosa Vladislav Dajković optužio je zamjenika predsjednika Demosa Gorana Danilovića da je javno na sjednici Izvršnog odbora (IO) priznao da je privatizovao partiju.

"Vijestima" je dostavljen snimak sa sjednice IO Demos, koji traje 20 sekundi, a na kojem se čuje kako Danilović kaže: "Zato što sam ja uradio više za Demos nego ovi koji me pitaju. Privatizovao sam ga, bogu hvala da su tako radili svi. Uvukao sam svoje prijatelje i kumove, jesam, javno priznajem. To je moja obaveza. Od 211 potpisnika osnivačke skupštine je 150 mojih prijatelja".

Dajković je "Vijestima" kazao "da se ne plaši da potvrdi da je snimak autentičan, i da se radi o Danilovićevom odgovoru upućenog njemu".

"Nažalost, ovim se samo potvrdilo ono sto je javnost već ustanovila - Danilović je ovaj plan razbijanja Demosa, ustanovio na samom početku rada stranke i sada ga samo sprovodi u djelo. U prilog tome ide i priprema organizacije njegove privatne skupštine sa, bez sumnje, već pripremljenom fingiranom većinom koja bi mu obezbijedila nedosanjani san - da konačno sa pozicije vječitog drugog, pređe na poziciju predsjednika stranke”, rekao je Dajković.

Sekretar IO Demosa, Dušan Slijepčević "Vijestima" je dostavio duži snimak sa iste sjednice, koji traje 40 sekundi, a na kojem se čuje kako Danilović saopštava:

"Odjednom meni pisati pismo u kojem me pita neko da li sam ja i dalje član je nekorektno i nepošteno. Zato što sam ja uradio više za Demos nego ovi koji me pitaju. Privatizovao sam ga, bogu hvala da su tako radili svi. Uvukao sam svoje prijatelje i kumove, jesam, javno priznajem. To je moja obaveza. Od 211 potpisnika osnivačke skupštine je 150 mojih prijatelja. Jesam li branio nekom da uvede svoje prijatelje u Demos, je li iko bio spriječen da bude kandidat za neku funkciju, jesam li ikad rekao ovo nije moj kadar".

Slijepčević je kazao da je, kao ovlašteno lice u ime IO, proslijedio zvaničan tonski zapis sa posljednje sjednice odbora.

"Na početku je naglašeno da se sjednica snima, ali nismo ni slutili da neko snima preko zvaničnog snimanja, iz navike ili po zadatku. Jasno se čuje da predsjednik IO Danilović vodi polemiku sa iznijetim stavom ubjedljive manjine jasno zamjerajući pojedincima, pa i visokim funkcionerima Demosa što nikada nisu na pravi način pomagali razvoju stranke niti ponudili makar člansku kartu odnosno učlanili u Demos bilo koga iz svog okruženja, one najbliže koji bi im kao visokopozicioniranim političarima u jednoj stranci trebali vjerovati i podržavati ih", rekao je Slijepčević.

On je naveo da je prilikom svake registracije političke partije neophodno da najmanje 200 punoljetnih građana ode u nadležni sud i ovjeri osnivačku izjavu.

"Kada smo stvarali Demos, pojedinci su to doživjeli kao svečani čin i porodično, sa krugom prijatelja, političkih istomišljenika, došli i potpisali se. Drugi, danas vrlo agilni govornici i inicijatori svađe, bili su tada na distanci, a neki su zaboravili u tom trenutku da bi zainteresovanost za buduće visoke pozicije u Demosu mogli opravdati podrškom koju uživaju makar u najužem krugu prijatelja”, rekao je Slijepčević, ističući da se "iz tonskog zapisa vidi da Danilović kritikuje umišljenost i političku uobraženost pojedinaca koji su od stranke dobili privilegije i titule, a ni potpis podrške nikada nisu priložili za njen razvoj".

Bonus video: