URA: Umjesto da oporezujete vaše prijatelje tajkune, vi udarate ponovo na budžet građana

Mikić navodi i da su građani koristeći se mogućnostima online trgovine bili u mogućnosti da različitu robu i proizvode kojih u Crnoj Gori nema ili su višestruko skuplji nabave preko interenta po povoljnim cijenama i na taj način uštede novac, a istovremeno i izbjegnu monopolske cijene uvozničkih lobija
13 komentar(a)
zoran mikić, Foto: URA
zoran mikić, Foto: URA
Ažurirano: 24.07.2017. 18:07h

Vladini predlozi izmjena Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koji predviđaju smanjenje granične vrijednosti za poštanske pošiljke iz inostranstva za koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV sa sadašnjih 150 eura na 22 eurai predlozi koji potvrđuju ranije najave povećanja PDV-a sa 19% na 21% pokazatelji su da je nelegitimna vlada Duška Markovića izgubila kompas i da nezaustavljivo vodi zemlju u ambis, kaže izvršni direktor Građanskog pokreta URA, Zoran Mikić.

“U trenutku dok su pojedini investitori povlašćeni i dok vaši tajkuni i prijatelji duguju milione eura za porez, vaše „očajničke“ mjere štednje su smanjenje granične vrijednosti pošiljki i povećanje PDV-a. U trenutku kad državna preduzeća donose odluke o raspodjeli bonusa po sramotnim i nedopustivim kriterijumima, ovakve mjere štednje na štetu građana su nedopustive.”

On ističe da ovakvim predlozima nelegitimna vlada Duška Markovića još jednom u praksi dokazuje da cijenu DPS-ove neodgovorne i pogubne ekonomske politike plaćaju građani, a da se već godinama pod tepih guraju problemi čime se stvara izmišjena slika o Crnoj Gori kao lideru u regionu u kojoj teče med i mlijeko, a država je ustvari svakim danom sve više zaduženija i ekonomski sve slabija i zavisnija.

Mikić navodi i da su građani koristeći se mogućnostima online trgovine bili u mogućnosti da različitu robu i proizvode kojih u Crnoj Gori nema ili su višestruko skuplji nabave preko interenta po povoljnim cijenama i na taj način uštede novac, a istovremeno i izbjegnu monopolske cijene uvozničkih lobija.

“Smanjenje granične vrijednosti za poštanske pošiljke na koje se ne plaćaju carinski troškovi i PDV smatramo još jednim udarom na životni standard mladih jer su oni najveći korisnici ovih vrsta pošiljki. Postavlje se pitanje koliko će ovim Vladinim predlogom izgubiti Pošta Crne Gore jer je gotovo izvjesno da će se drastično smanjiti broj poštanskih pošiljki za robu iz inostranstva”, ističe on.

I dok se javnost na „velikoj sceni“ već mjesecima bavi tzv državnim udarom, nelegitimna Vlada „iza zavjese“ priprema i sprovodi na desetine udara na budžet građana, tvrdi Mikić. On navodi smanjenje naknada za majke, rast cijena goriva, zamrzavanje plata u javnom sektoru, smanjenje dječjeg dodatka, povećanje cijene električne energije, povećanje cijena vode, koji suza Mikića samo neki od udara koje Vlada kontinuirano sprovodi na štetu građana ugrožavajući njihove kućne budžete i standard.

“Umjesto da naplatite dio od poreskog duga čiji se iznos mjeri stotinama miliona eura od vaših tajkuna i prijatelja ili da uvedete porez na stvarni luksuz i na taj način uvećate prihode u budžetu, vi već godinama jedino od građana raznim taksama, uredbama, akcizama i kreditima popunjavate prihodnu stranu budžeta” naglašava Mikić.

On poziva Odbor za ekonomiju da odbije pomenute predloge ili da ih Vlada povuče. Kaže da su Crnoj Gori potrebne ozbiljne reforme koje nelegitimna vlada nema snage da sprovede, jer se već decenijama DPS bori za Crnu Goru malog broja privilegovanih i povlašćenih, a ne Crnu Goru svih njenih građana kakva ona treba da bude.

“Svjesni teške socio-ekonomske situacije Građanski pokret URA je ponudio program ekonomskog oporavka Crne Gore pod nazivom „Posao za sve“ koji ovih dana predstavljamo i distribuiramo građanima Crne Gore”

Ako svi moramo da damo doprinos konsolidaciji javnih finansija i ako uvodimo mjere na štetu građana zbog čega mjere štednje ne važe za rukovodstvo Monteputa i partijske funkcionere iz tog preduzeća, pita se na kraju Mikić.

Bonus video: