Živković: DPS nije povijao kičmu ni devedesetih godina pred naletom velikodržavnih nacionalizama...

Iz DPS je saopšteno da je ta partija proslavila 33 godine od svog osnivanja

17322 pregleda 88 reakcija 87 komentar(a)
Živković se obraća prisutnima, Foto: DPS
Živković se obraća prisutnima, Foto: DPS
Ažurirano: 22.06.2024. 13:58h

Demokratska partija socijalista (DPS) svoju kičmu nije povijala nikada. Ni devedesetih godina pred naletom velikodržavnih nacionalizama, ni početkom dvijehiljaditih kada nijesmo imali razumijevanje partnera za obnovu nezavisnosti, ni sredinom prošle decenije kada je Rusija nastojala zaustaviti put Crne Gore u NATO, saopštio je predsjednik DPS Danijel Živković.

Iz DPS je saopšteno da je ta partija sinoć proslavila 33 godine od svog osnivanja, te da se na svečanosti, prisutnima obratio Živković.

"Trideset i tri godine je od nastanka Demokratske partije socialista Crne Gore. Trajemo decenijama, ali djela koja su za nama i dostignuća koja su ostvarena, mogu se mjeriti vjekovima. I kada smo bili vlast, i danas kada djelujemo kao opozicija, bili smo i ostali kičma savremene, ponosne i dostojanstvene Crne Gore sa kvalitetom imanentnom liderima koji imaju sposobnost da čuvaju svoj integritet čak i u najvećim nevremenima – poput ovog aktuelnog političkog kojeg živimo već četiri godine. Demokratska partija socijalista svoju kičmu nije povijala nikada. Ni devedesetih godina pred naletom velikodržavnih nacionalizama, ni početkom dvijehiljaditih kada nijesmo imali razumijevanje partnera za obnovu nezavisnosti, ni sredinom prošle decenije kada je Rusija nastojala zaustaviti put Crne Gore u NATO. Ne povijamo je ni danas – kako našoj političkoj konkurenciji i njihovim inostranim mentorima tako ni željama onih koji su svojom politikom doveli Crnu Goru u stanje u kojem se trenutno nalazi", istakao je Živković.

On je dodao da će "svoje odluke donositi uvijek i isključivo sami u komunikaciji sa vama – našim aktivistima, simpatizerima, članovima i glasačima, vama koji posvećenost ideji naše partije dokazujete i u ovim najtežim vremenima".

"A šta je ideja Demokratske partije socijalista? Ideja DPS-a oduvijek je bila u vizionarskom liderstvu koje je Crnu Goru vodilo naprijed. Zahvaljući tome Crna Gora je danas nezavisna država, članica NATO saveza i prva naredna članica Evropske unije", rekao je Živković.

On je kazao da je Crna Gora danas i dinamična ekonomija, privlačna za najveće svjetske investitore, te da je nažalost, nakon kako je kazao, četiri godine neodgovornog upravljanja, i zemlja uništenih institucija, politizovanog pravosuđa, uništenih javnih finansija, sa parlamentarnom većinom koja odluke ne donosi sama, već pristaje na trgovinu nacionalnim interesima zarad funkcija i vlasti.

"Uprkos željama konkurencije da nestanemo sa političke scene izdržali smo, opstali i nastavili sa afirmacijom i emancipacijom u crnogorskom društvu. Znam da je to enigma za mnogobrojne aktere koji i danas predano rade na pokušaju urušavanja retinga naše politike, samo sa jednom ambicijom – da nas uklone sa puta kako bi se finalno obračunali sa Crom Gorom. Danas su razočarani, jer im započeti posao ne ide od ruke, posebno jer su do sada iskoristili sav repertoar mjera koji im stoji na raspolaganju. Nijesu uspjeli upornim ponavljanjem teze o kriminalu i korupciji da obezvrijede ideju nezavisne Crne Gore. Nijesu upjeli prijekim sudovima, sačekujući iza uglova grada sa lisicama, da utjeraju strah u kosti ne bi li tako opravdali svojim mentorima ulogu koja im je povjerena. Tim činjenjem sebe su možda upjeli da uzviše u carstvo karijernih ostvarenja gdje je nebo granica. Na tom putu su izbrisali postulate etike, morala, nepisanog kodeksa o ravnopravnosti borbe, što je nepoznat pojam za one koji danas iz medija, obavještajnog i pravosudnog sistema za krupan novac nastavljaju sa istrajnom borbom u obračunu sa DPS-om i Crnom Gorom. Uloga koju su prihvatili u obračunu sa Crnom Gorom je nečasna, dok je borba u kojoj učestvujemo neravnopravna ali za nas dobro poznata", poručio je predsjednik DPS.

Živković je kazao da "put kojim idemo nikada nije bio lak, ni sad, ni prije pet, deset ili dvadeset godina".

"Usud ove i prethodnih političkih generacija je da težim putem moramo doći do ciljeva. Ne žalimo se na neravnopravnu borbu. Svjesni smo da će izazovi biti još i veći, ali to ne predstavlja sumornu sliku crnogorskih prilika, već podstrek da motivisano i dosljedno nastavimo sa promocijom politike koja je sve što je započela uspješno i završila. Zato što je, kako kaže i slogan naše današnje proslave, Demokratska partija socialista jača i od čelika", rekao je Živković.

On je rekao je DPS u godini za nama konsolidovao novo stranačko rukovodstvo kroz prve neposredne partijske izbore u Crnoj Gori.

"U januaru smo uspješno održali izbore za predsjednika i potpredsjednike, a nakon toga na isti način izabrali i predsjednike opštinskih odbora. Ovih dana završavamo i izbore novih opštinskih odbora kroz opštinske izborne konferencije čime staramo pretpostavke za organizaciju desetog Kongresa Demokratske partije socialista. Predstojeći Kongres trasiraće put usvajanju nove, drugačije, i superiorne programske ponude naše partije kojom ćemo se predstaviti građanima od grada do grada, od mjesne zajednice do mjesne zajednice i od kuće do kuće", poručio je Živković.

On je kazao i da će borba za odbranu Crne Gore biti dugačka i teška.

"Ali vođeni snagom ideje i jasnom vizijom pobjede, a potpomognuti našim tradicionalnim koalicionim partnerima, istrajaćemo i uspjećemo. Evropska, građanska i suverena Cra Gora će pobijediti", zaključio je Živković.

Bonus video: