Bošković: Požrtvovanost Vojske će biti nagrađena

Ministar odbrane poručio da je odlična reakcija vojske protiv požara, govori o ulaganjima, obavezama i tvrdi da je Crna Gora do jeseni 2020. godine bez parlamentarnih izbora
87 pregleda 23 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Filip Roganović
Predrag Bošković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.07.2017. 14:42h

Ministar odbrane Predrag Bošković najavio je da namjeravaju da adekvatno nagrade za požrtvovanost predstavnike Vojske, koji su učestvovali u gašenju požara.

Bošković je poručio da zahvaljuje svima na odličnoj reakciji koja je dovela do toga da u nezapamćenim požarima niko ne bude povrijeđen.

Ministar je, odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan reakcijom države na gašenje požara, posebno Vojske Crne Gore, istakao da je Vlada dala jasan stav po tom pitanju i da tu nema ništa da doda.

“VCG je reagovala profesionalno onako kako se od nje i očekuje i kako su obučavani. VCG će nastaviti da bude na usluzi građanima Crne Gore, ne samo kad je u pitanju mir i bezbjednost nego i u slučaju ovakvih prirodnih nepogoda. Svakako da ćemo se potruditi da za svoju požrtvovanost budu i adekvatno nagrađeni”, rekao je Bošković u intervju “Vijestima”.

Ministarstvo planira da u prvih nekoliko godina članstva u NATO utroši 110 miliona eura na nabavku i modernizaciju VCG. S obzirom na to da samo članstvo košta građane 72 centa na godišnjem nivou, da li je Ministarstvo napravilo i računicu koliko će na istom nivou koštati ova ulaganja?

Ministarstvo odbrane je odlučno da značajnijim ulaganjima u opremanje i modernizaciju podigne nivo vojnih sposobnosti Vojske Crne Gore u okviru sistema kolektivne odbrane, kao i da unaprijedi sveobuhvatni položaj profesionalnih vojnih lica.

Kada govorimo o iznosima budžetskih sredstava koja su dugoročnim planom razvoja odbrane predviđena za potrebe opremanja i modernizacije u periodu do 2025. godine, ukupna planirana suma od oko 110 miliona eura je podijeljena u tri grupe prioriteta u zavisnosti od značaja projekata na ukupni razvoj i unapređenje sposobnosti Vojske, kao i od njihovog uticaja na održavanje zahtijevanog nivoa borbene gotovosti. Planirana suma za opremanje i modernizaciju biće obezbijeđena iz budžetskih sredstava, iz sredstava obezbijeđenim mehanizmom donacija, ali i pristupačnih međunarodnih fondova.

Pokrenuli ste pitanje zloupotreba u tužbama protiv Ministarstva odbrane, što je rezultiralo krivičnim prijavama policije protiv dva advokata. Koja je konkretna korist MO od toga i zašto ne odgovaraju i Vaši prethodnici zbog štete državnom budžetu po tom osnovu?

Pitanje eventualne zloupotrebe datih ovlašćenja od strane advokata koji su se javljali kao punomoćnici u postupcima protiv Ministarstva odbrane pokrenula je direkcija za ljudske resurse nakon što je napravila analizu ogromnih troškova sudskih postupaka vođenih od strane zaposlenih protiv miistarstva, gdje su tužbe išle od 0,5 do 15 eura, a sudski troškovi iznosili nekoliko stotina eura.

Iz razgovora sa pripadnicima Vojske Crne Gore, gdje su pojedina profesionalna vojna lica ukazala da se osjećaju prevarenim od strane advokata, te da nijesu po određenim osnovima nikad tužili Ministarstvo odbrane iako se u njihovo ime vodi postupak.

Nadležni u Ministarstvu su navedene izjave i saznanja proslijedili nadležnim organima i ta priča je dobila svoj krivičnopravni aspekt. Takođe, ističem da smo za problem sa sudskim postupcima protiv Ministarsva odbrane, pokrenuli pitanje odgovornosti unutar Ministarstva i s tim u vezi napravili određene kadrovske promjene.

Šta planirate da uradite do kraja godine u resoru kojim rukovodite?

Rješavanje statusnih pitanja i poboljšanje radnih i životnih uslova zaposlenih u sistemu odbrane su stalni prioritet i na tome intenzivno radimo.

Isto tako, Ministarstvo odbrane će biti posvećeno realizaciji prioriteta koji su planirani za 2017. godinu.

Prvenstveno, nastavićemo sa procesom vojne integracije Crne Gore u vojne strukture NATO, kako bismo bili u mogućnosti da u potpunosti preuzmemo obaveze iz punopravnog članstva u NATO.

Na koji način?

U tom pogledu nastavićemo sa pripremom vojnog i civilnog osoblja, koje će obavljati dužnosti u komandama i štabovima NATO. Nastavak harmonizacije procesa planiranja odbrane i razvoja vojnih sposobnosti sa NATO odbrambenim planiranjem predstavljaće važan korak ka punoj implementaciji sistema kolektivne odbrane. Crna Gora, prvi put kao punopravna članica, završava izradu odgovora na Upitnik NATO o planiranju odbrambenih sposobnosti, koji će do kraja jula ove godine dostaviti u NATO štab.

Prioritet najvišeg nivoa predstavlja doprinos Crne Gore u uspostavljanju i održavanju mira u regionu i svijetu. U tom cilju nastavićemo sa pripremama i učešćem naših jedinica u operacijama podrške miru, vođenim od strane NATO, UN i EU. Bilateralna i regionalna odbrambena saradnja ostaju važan prioritet, jer su suštinski značajne za stabilizaciju regiona.

Promovisaćemo članstvo ostalih država Zapadnog Balkana u NATO, jer je članstvo svih država regiona u NATO najbolji okvir za stabilan region. Crna Gora će biti kredibilan saveznik NATO i u tom pogledu ćemo nastaviti opremanje i modernizaciju Vojske, prvenstveno kroz nabavku glavne opreme. Crna Gora će i dalje razvijati integrisani nacionalni sistem bezbjednosti, koji uvažava novi koncept kolektivne bezbjednosti.

Zbog toga će se na državnom nivou nastaviti ažuriranje strateških bezbjednosnih i odbrambenih dokumenata, koji će izražavati novu realnost - članstvo Crne Gore u NATO i biti osnova za planiranje i razvoj sistema bezbjednosti i odbrane. Prvi korak predstavljaće izmjene Strategije nacionalne bezbjednosti i Strategije odbrane Crne Gore.

DPS ima više kandidata koji mogu da pobijede na predsjedničkim

Da li ste se u vladajućem DPS-u opredijelili ko će biti kandidat za predsjednika Crne Gore i da li bi sa tim izborima, prema Vašoj procjeni, mogli biti održani i vanredni parlamentarni izbori?

Unutar naše partije još nijesmo razgovarali o toj temi, ali smo sigurni da imamo u našim redovima više kandidata sposobnih da pobijede na predsjedničkim izborima. Što se parlamentarnih izbora tiče, prema našem kalendaru spremamo se za jesen 2020. tako da je rano da sad počinjemo kampanju.

Sad su nam prioriteti da izgradimo autoput, put Berane - Kolašin, podmorski energetski kabl, TE Pljevlja, da budu završeni Porto Montenegro, Porto Novi i Luštica, da uspostavimo svu infrastrukturu na Bjelasici i obnovimo hotele na Žabljaku, pa ćemo pošto to obavimo, sa zadovoljstvom na licu ići na izbore 2020.

Novi zakon o Vojsci neće umanjiti ulogu Generalštaba

Šta je cilj novog zakona o Vojsci Crne Gore? Ima tumačenja da je smanjena uloga Generalštaba u odlučivanju, a značajno proširena nadležnost ministra odbrane?

Zakonom o Vojsci Crne Gore uređuju se organizacija Vojske Crne Gore, služba u Vojsci, prava, obaveze i status lica u službi u Vojsci i druga pitanja od značaja za Vojsku. Jedan od osnovnih ciljeva predloga Zakona o Vojsci Crne Gore je unapređenje upravljanja ljudskim resursima u Vojsci Crne Gore. Bliže su definisani prijem lica u službu u Vojsci, unapređenja, postavljenja i usavršavanja lica u službi u Vojsci. Službena ocjena će predstavljati osnovu za praćenje rada i karijernog razvoja. U tom cilju su preciznije i objektivnije definisani kriterijumi službene ocjene za profesionalna vojna lica i civilna lica na službi u Vojsci Crne Gore. Radi stimulisanja lica za službu u Vojsci propisano je da se za neprekidnu službu u Vojsci mogu isplatiti jubilarne nagrade. U dijelu disciplinske i materijalne odgovornosti za povredu discipline predviđene su postepene mjere od opomena, ukora, smanjenja zarade do 30% u trajanju od jednog do tri mjeseca, do mogućeg prestanka službe i oduzimanje čina. Predlogom Zakona o Vojsci Crne Gore bliže se određuje vojna obaveza; uvodi se evidencija vojnih obveznika i po potrebi ocjena zdravstvene i psihološke sposobnosti i obuka radi sticanja neophodnih znanja za obavljanje dužnosti u uslovima ratnog ili vanrednog stanja.

Obuka vojnih obveznika u miru obuhvata obuku na dobrovoljnom principu, do 60 dana i dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem do 6 mjeseci.

Pored navedenog, bliže su određene nadležnosti vojne policije i upotreba sredstava prinude; upotreba oružja za vrijeme službe u Vojsci i nadležnosti vojno-ljekarske komisije.

Predlogom zakona o Vojsci nijesu izmijenjene uloge Generalštaba Vojske Crne Gore i ministra odbrane u odlučivanju. Generalštab Vojske Crne Gore je organizaciona jedinica Ministarstva odbrane.

Načelnik Generalštaba je profesionalni oficir i za stanje u Vojsci odgovoran je ministru odbrane.

Bonus video: