Živković: Vanredni izbori u Podgorici šansa za rehabilitaciju povjerenja u DPS

"Mi 30. avgust nijesmo razumjeli kao poraz, već kao lekciju koju treba naučiti i nastaviti dalje, bolje, mudrije i kvalitetnije. Ostali smo na okupu, čvrsti, kao najjači politički subjekt u Crnoj Gori i krčimo put iz opozicije štiteći pritom nacionalne interese"

8225 pregleda 44 reakcija 44 komentar(a)
Danijel Živković, Foto: DPS
Danijel Živković, Foto: DPS

Predsjednik Demokratska partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da bi vanredni izbori u Podogrici bila šansa za rehabilitaciju povjerenja u DPS.

On je to rekao na na Opštinskoj izbornoj konferenciji DPS Podgorica.

Lider DPS-a je kazao i da "prije nego bude kasno za Crnu Goru" da se mora "smijeniti i Milojka Spajića i sve ove nacionaliste i šoviniste".

Živković je kazao da DPS "nastavlja bespoštednu borbu za pravedniju Crnu Goru i bolju Podgoricu".

"Mi 30. avgust nijesmo razumjeli kao poraz, već kao lekciju koju treba naučiti i nastaviti dalje, bolje, mudrije i kvalitetnije. Ostali smo na okupu, čvrsti, kao najjači politički subjekt u Crnoj Gori i krčimo put iz opozicije štiteći pritom nacionalne interese. To je razlog da svi zajedno danas budemo ponosni”, kazao je Živković.

On je naveo da je bio nepovoljan ambijent u kojem je sve to postignuto.

"Ambijent nam nije bio nimalo jednostavan - politički progon i revanšizam, pravosudni progon, medijska satanizacija, kriminalizacija, demonizacija pojedinaca, politike i vrijednosti. Kada sve to uzmete u obzir ubijeđen sam da nijedna politička partija ne bi uspjela da se sačuva na ovom nivou političke relenvantnosti. Kada vide da je veoma teško suprotstaviti se vrijednostima i ljudima koji ostaju dosljedni tim vrijednostima čak i nakon gubitna vlasti, jer mi nijesmo klijentelisti, već nastavljamo dalje, kad su vidjeli da nema ništa od afera koje su nam pripisivali, gle čuda, oni se pretvoriše u ono što su govorli za nas", rekao je Živković.

OO DPS PG
foto: DPS

On je dodao i da su brojne zloupotrebe javnih resursa koje sprovodi aktuelna vlast.

"Kažu da su došli da oslobode Crnu Goru, mi danas živimo u državi koja je prekrivena velom fašizma, nacionalizma i šovinizma. To je Crna Gora po mjeri Andrije Mandića i Marka Kovačevića koja hoće da se obračunava sa svima koji se ne izjašnjavau nacionalno i vjerski kao oni, koja hoće da se obračunava sa tekovinama antifašizma, sa našim evropskim putem i našom nezavisnošću. Pokušavaju to da prikriju pričom o životnom standardu. Uvijek ih treba vraćati na ovu priču, jesmo za bolji životni standard, ali pitanje je hoćemo li taj bolji životni standard imati u svojoj kući i hoćete li očuvati našu kuću, jer su danas na vlasti oni koji ne žele da sačuvaju svoju kuću. Prvo lice u državi je politički beskičmenjak koga svi ucjenjuju i pristaje na sve samo da bi ostajao na poziciji premijera. Prije nego bude kasno za Crnu Goru mi moramo smijeniti i Milojka Spajića i sve ove nacionaliste i šoviniste, jer na njihova nepočinstva nema boljeg odgovora od jakog DPS-a”, istakao je Živković.

Kako je kazao DPS neće dozvoliti "pomirenje po njihovoj mjeri".

"Uklanjanje spomenika vojvodi Mirku Petroviću ovdje iz centra Podgorice, izjednačavanje fašizma sa antifašizmom. Jasno smo poslali poruku, nećemo se zalijetati preko skupštinskih klupa i otimati mikrofone kao oni, nijesmo ni dezerteri, ali pokušajte da sprovedete svoj naum o mijenjanju Ustava i Zakona o dvojnom državljanstvu i dobićete odgovor i u Parlamentu i van njega i taj odgovor će biti radikalan", kazao je Živković.

Lider DPS-a je istakao i da je dobro što je aktuelna većina došla na vlast, jer da se to nije desilo "nikada se ne bismo osvijestili koliko ima izdajnika, prodanih duša i onih koji rade protiv nacionalnih interesa u Crnoj Gori".

OO DPS PG
foto: DPS

Govoreći o poboljšanju životnog standarda, Živković je istakao da se radi o populizmu i prevari.

"Povećaju plate i penzije 20 odsto, a cijene 50 odsto. To je ništa drugo do prevara. Evo uzmite za primjer Podgoricu danas, jasno je da je politika najmoćnije sredstvo manipulcije, u Glavni grad su došli ljudi sa pričom da će povećati plate na 1.000 eura, a najavljuju smanjenje, obećavali su bolji životni standard, a povećali porez na nepokretnost, cijenu vode, parkinga, komunalija. Možemo da se podsjetimo kakava je bila vlast DPS i koalicionih partnera, a kakva je danas. Nekada je tu vlast odlikovala sposobnost, ozbijnost, odgovonost, transparentnost i posvećenost svakoj građanski i građaninu Podgorice, bez obzira na to kako se politički, nacionalno i vjerski izjašnjava. To je ozbiljna razlika između ozbiljne s jedne strane i neodgovorne i nesposobne politike s druge strane. Mi smo uspješno vodili Glavni grad i on je za vrijeme te vlasti dobio obrise urbanizovane zone. Danas tu vlast odlikuju svađe, ucjene, obmane, pritisci, verbalni i fizički obračuni. Oni su posvađani, a mi ćemo da iskoristimo to da dođemo do izbora i da nastavimo da radimo. Vanredni izbori u Podgorici najveća su šansa za rehabilitaciju povjerenja u DPS", zaključio je Živković.

Bonus video: