Mandić i Bulatović pisali Stankoviću: Objavite cijele razgovore, ne podmećite montaže

Lideri Demokratskog fronta su VDT-a pozvali i da saopšti razloge i javni interes zbog kojeg su predstavnici parlamenta jedne države prisluškivani na javnom mjestu
91 pregleda 15 komentar(a)
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Foto: Filip Roganović
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.07.2017. 11:34h

Nakon što su od strane Vrhovnog državnog tužilaštva objavljeni prisluškivani razgovori poslanika Demokratskog fronta, Andrije Mandića i Predraga Bulatovića iz jednog podgoričkog lokala, lideri DF su Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću uputili dopis u kojem traže da se oba razgovora objave u cjelosti, a ne, kako smatraju, u namjerno montiranoj i skraćenoj verziji.

Takođe, Stankovića su pozvali da saopšti razloge i javni interes zbog kojeg su predstavnici parlamenta jedne države prisluškivani na javnom mjestu.

"Dva dana prije početka suđenja Andriji Mandiću,Milanu Kneževiću, Mihailu Čađenoviću i drugima u aferi “Državni udar”, na sajtu Vrhovnog državnog tužilaštva postavljeni su izvodi iz razgovora koji smo nas dvojica vodili, u dva navrata, u poznatom podgoričkom kafiću. Dakle, na javnom mjestu, sa jednom osobom. Očigledno je da se izostavljanjem najvećeg dijela razgovora, namjernim njegovim kidanjem i dovođenjem u drugačiji poredak željela ostvariti namjerna manipulacija i nanijeti konkretna šteta učesnicima razgovora," stoji u dopisu upućenom VDT-u.

Stankoviću se obraćaju, kako navode, kao šefu tužilaštva odgovornom za rad svakog segmenta te organizacije, pa i za objave postavljene na sajtu.

"Tražimo da nas zvanično obavijestite kako i na osnovu koje odluke, a na temelju kog zakonskog uporišta i ustavnog osnova ili međunarodnog demokratskog i pravnog standarda, Vaše tužilaštvo (u ovom slučaju jedan dio vašeg jedinstvenog organa - Specijalno državno tužilaštvo) je sprovodilo ove mjere tajnog nadzora nad nama dvojicom. Pretpostavljamo da se radi o video i audio prisluškivanju u zatvorenom prostoru. Tražimo da nam odgovorite na koji način su za Vaše potrebe sproveli mjere tajnog nadzora specijalizovane službe ANB ili UP i Ministarstva unutrašnjih poslova, pošto su jedino one nadležne da po odluci nadležnih državnih organa sprovode ove mjere. Pretpostavljamo da na zvaničnom sajtu ne mogu da se nađu privatni uradci SDT i ako on raspolaže bogatim dugogodišnjim iskustvom u prikupljanju informacija za nekoliko različitih službi," navode Mandić i Bulatović.

Takođe, dodaju, nije jasno zašto su izostavljeni djelovi razgovora zbog kojih su izrazili osnovane sumnje u moguću korupciju koja je bila sastavni dio i tih razgovora.

"Tražimo da upoznate nas i crnogorsku javnost kojim se razlozima rukovodilo tužilaštvo da javno objavi štelovane transkripte razgovora na sajtu tužilaštva, a time i u medijima, i na osnovu kog pravnog i zakonskog utemeljenja je to urađeno, odnosno koji je to javni interes tako nešto zahtijevao. Ovo nas posebno interesuje zato što su kompilacijom i montažom iz snimljena dva razgovora koje smo sa trećom osobom vodili, u poznatom podgoričkom kafiću, svjesnom namjerom tužilaštva izostavljeni ključni stavovi koje smo nas dvojica tokom tih razgovora saopštavali, a posebno oni koji se odnose na zloupotrebe tužilaštva od strane Vašeg bliskog saradnika, Glavnog specijalnog tužioca, i ostrašćenost koju on pokazuje u odnosu na DF, njegove lidere i funkcionere. Posebno nas interesuje zašto nijesu objavljene naše sumnje koje smo osnovano izrazili, a odnose se na moguću korupciju koja je bila sastavni dio i tih razgovora, a zbog koje sve procese i pokreće Glavni specijalni tužilac prema DF-u i njegovim liderima,"

Kako navode, od Stankovića žele odgovore kako bi javnost u Crnoj Gori "saznala kako se u Crnoj Gori zloupotrebljavaju mjere tajnog nadzora nad opozicionim političarima, i kako bi istovremeno pokazali domaćoj i stranoj javnosti kako su ove radnje privatizovane od strane lica koja su u realizaciji vlastitih ciljeva spremna na najgrublja kršenja ljudskih prava i zagarantovanih sloboda. "

"Od posebnog je značaja da dobijemo informaciju šta je u konkretnom slučaju uradio organ na čijem ste Vi čelu. Mi očekujemo što hitnije odgovore nakon kojih imamo namjeru da, na osnovu Ustava, međunarodnih i demokratskih standarda i zakona Crne Gore, pokrenemo procese pred nadležnim domaćim i inostranim institucijama," dodaju u dopisu.

Kako ističu u dopisu upućenom Vrhovnom tužiocu, ubijeđeni su da iza neovlašćenog snimanja lično stoji Milivoje Katnić.

"Takođe, želimo da Vas obavijestimo da smo ubijeđeni da iza neovlašćenog snimanja razgovora koje smo nas dvojica imali sa trećom osobom lično stoji Vaš najbliži saradnik - Glavni specijalni tužilac, te da je montirana kompilacija djelova razgovora sračunata za potencijalnu kompromitaciju DF-a. Ovom prilikom nećemo ulaziti u razmatranje zašto Vi lično niste napravili ogradu od ove aktivnosti, čime ste praktično čitavo tužilaštvo stavili iza ovog slučaja, a time i na stranu onih koji brutalno krše zakone, osnovna ljudska prava i najviše međunarodne i demokratske pravne standarde. Na kraju Vas pozivamo da integralno objavite oba razgovora, kako bi javnost mogla sagledati šta su bili stvarni motivi i namjera Glavnog specijalnog tužioca kada je objavio montirani transkript dva razgovora o kojima je već bilo riječi," zaključili su Mandić i Bulatović.

Bonus video: