DPS Podgorica: Izjave GP URA najbolje demantuju činjenice

U periodu do 20. jula, navode, građani su, što usmeno što pisano, na 107.000 rješenja izjavili 487 žalbi
88 pregleda 9 komentar(a)
DPS logo
DPS logo
Ažurirano: 21.07.2017. 15:01h

Izjave odbornika Građanskog pokreta URA u Glavnom gradu građane odavno ne fasciniraju i najbolje ih demantuju činjenice, kazali su iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista u Podgorici.

"Neznanje podgoričkog odbora URA kada su u pitanju osnove funkcionisanja lokalne uprave ne fasciniraju više nikoga, jer su građani odavno oguglali na netačne, nezakonite i neprovjerene, amaterske izjave i djelovanje odbornika URA. Njih opet najbolje demantuju činjenice a one su sljedeće: Uprava prihoda donijela je preko 107.000 rješenja o porezu na nepokretnosti za 2017. godinu. Rješenja su donesena u skladu sa Zakonom o porezu na nepokretnosti na osnovu registra (podataka) Uprave za nekretnine Crne Gore i registra prebivališta," kazali su iz podgoričkog DPS-a.

U periodu do 20. jula, navode, građani su, što usmeno što pisano, na 107.000 rješenja izjavili 487 žalbi. Najveći broj žalbi, preko 300, dodaju, odnosio se na činjenicu da građevinski objekat postoji upisan u katastru nepokretnosti, a da je nezavršen ili da se radi o ruševini.

"Inspekcija Uprave prihoda je postupajući po žalbi građana prethodne godine konstatovala stanje na terenu. Građani promjenu nisu prijavili Upravi za nekretnine, već očekuju da se ta konstatacija uvaži i ove godine. Međutim, Uprava prihoda svake godine utvrđuje porez i vodi postupak i mora svake godine da utvrđuje stanje na terenu jer je objekat možda završen, možda je opravljen pa se, u tom slučaju ne radi više o ruševini. Takođe, građani očekuju da, u slučajevima kada nemaju prijavljeno prebivalište na teritorjiji Glavnog grada, da im stan bude primarni, jer su prethodne godine podnijeli dokaz da im je to jedini objekat za stanovanje na teritorji Crne Gore. Obveznik, ako već ne želi da prijavi prebivalište u Podgorici, mora i tekuće godine da dokaže da mu je to jedini objekat za stanovanje, jer prošlogodišnji dokaz ne važi. Obveznik je u međuvremenu mogao steći još neki stan negdje u Crnoj Gori. Znači, ne radi se o istim greškama, nego o istim pravnim situacijama, jer građani ne usklađuju stanje objekata na terenu sa podacima u katastru nepokretnosti. Ostale greške su posljedica neispravnih ili neažurnih podataka u registru nepokretnosti," stoji u saopštenju DPS-a u Glavnom gradu.

Kako ističu, "poseban amaterizam", kada je u pitanju lokalna uprava, pokazuje današnja izjava iz "minornog političkog pokreta URA" o „povezanim bazama podataka Glavnog grada, katastra i MUP-a“.

"Podsjećamo da Uprava lokalnih javnih prihoda, nije povezana sa bazom nepokretnosti (katastrom) u Upravi za nekretnine, niti sa Centralnim registrom stanovništva, već joj podatke dostavljaju u skladu sa zakonom. Neozbiljnost i netačnost informacija koje plasiraju lokalni URA političari može samo dodatno da škodi ovoj partiji, ako je uopšte moguće da imaju lošiji imidž od trenutnog. Zbog toga ih podsjećamo da odgovrna vlast znači donošenje odgovornih odluka, nešto što URA nikada neće biti u prilici da radi, na sreću svih građana Podgorice," zaključili su iz podgoričkog DPS-a.

Bonus video: