Koprivica: Zaduživanje je dominantan izvor finansija

"Imajući u vidu da je naša privreda mala i dolarizovana, odnosno eurizovana, to su joj spoljnotrgovinski tokovi jedini izvor rasta novčane mase, a dramatično negativne tendencije u tim tokovima i veliki odlivi vode smanjenju novčane mase i mogu generisati ozbiljne probleme likvidnosti kako privatnog tako i javnog sektora koji se suočava sa nekontrolisanim rastom javnog duga"
147 pregleda 2 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 27.07.2018. 08:46h

Ako se dugo ignorišu pukotine u spoljnoj trgovini, onda ne treba da čudi dolazak privrede na ivicu provalije. Spoljnotrgovinski bilans naše zemlje govori da se ona nalazi na opasnoj privrednoj stranputici. Poslednji zvanični podaci o tome da je u prvom kvartalu ove godine neto priliv stranih direktnih investicija manji za 50,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ukazuju na duboku ekonomsku krizu i na niz prijetnji ukupnoj makroekonomskoj stabilnosti. U vezi tog alarmantnog podatka vlada muk u Vladi, saopštio je Momo Koprivica, poslanik Demokrata.

On je kazao da je 2009. godine ukupan priliv stranih direktnih investicija iznosio 1,068 milijardi eura, a u prošloj godini svega 649,2 miliona eura i dodao da je učešće stranih grinfild investicija i ranije i danas na vrlo niskom i gotovo zanemarljivom nivou te da je "zaduživanje dominantan izvor finansija".

"Imajući u vidu da je naša privreda mala i dolarizovana, odnosno eurizovana, to su joj spoljnotrgovinski tokovi jedini izvor rasta novčane mase, a dramatično negativne tendencije u tim tokovima i veliki odlivi vode smanjenju novčane mase i mogu generisati ozbiljne probleme likvidnosti kako privatnog tako i javnog sektora koji se suočava sa nekontrolisanim rastom javnog duga", kazao je Koprivica.

To što su strane investicije prepolovljene u prvom kvartalu godine, imaće, tvdi on, uticaj i na opadanje budžetskih prihoda.

"Ako se strane investicije za 8 godina smanje za 40%, ako se svega 16% uvoza pokriva izvozom i ako uvozimo 400 miliona eura hrane od čega 103 miliona eura mesa, tada je pitanje trenutka kad će spoljnotrgovinski deficit urušiti makroekonomiju naše zemlje. Do toga smo došli ignorišući nedostatke slobodnog tržišta koje je idealizovano i ideologizirano kako bi se domaćoj kvazi-eliti dala maksimalna sloboda eksploatacije u privredi i društvu. Umjesto što je dala slobodu tajkunima, favorizovala uvozničke lobije, glumila liberalni kapitalizam, država je trebala da zasuče rukave i preuzme vodeću ulogu u investicionoj politici i politici industrijskog razvoja", tvrdi Koprivica.

Spoljnotrgovinski bilnasi su slika u ogledalu, ocjenjuje poslanik Demorkata. "Đedovina je otišla na doboš, a potomci u dužničke okove. Neznaveni tajkuni maksimalno tlače radnike na minimalcu. To je učinak slobodno-tržišne ideologije DPS-a čiji guru sjedi u upravnom odboru državne firme. Kakva moralna hipokrizija".

Koprivica je kazao da privredni oporavak ne može doći sam od sebe, a još manje "od čekanja na tuđe ekonomske odluke i života na račun potomaka".

"Polazna osnova za oporavak moraju biti demokratski politički poredak i vladavina prava, a nadogradnja ekonomija po mjeri čovjeka. Program ekonomske modernizacije mora počivati na razvoju tehnološkog znanja i istraživanjima, kao i na ciljanoj reindustrijalizaciji kako bi se podstakao izvoz, ali i bespotrebni uvoz zamijenio domaćom proizvodnjom, a prije svega u pogledu proizvodnje hrane", zaključuje se u saopštenju Moma Koprivice.

Bonus video: