Šćekić: Berane se pominje kao pozitivan primjer, i Vlada i građani priznaju naš rad i rezultate

"Obezbijedili smo sredstva za rekonstrukciju i izgradnju novih pumpnih stanicačija je izgradnja u toku, izgradili smo i sanirali kilometre novih vodovodnih cijevi. U završnoj fazi su pripreme za početak izgradnje mini hidrocentrala na vodozahvatima gradskog vodovoda", kazao je između ostalog Šćekić
250 pregleda 2 komentar(a)
Dan opštine Berane, proslava, Foto: Tufik Softić
Dan opštine Berane, proslava, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 21.07.2017. 12:59h

Svečanom sjednicom lokalnog parlamenta u Beranama je proslavljen 21. jul, Dan opštine.

Pozdravljajući veliki broj zvanica, poslanike i odbornike iz ovog grada, predsjednik opštine Dragoslav Šćekić se osvrnuo na rezultate koje je kolaicije "Zdravo Berane" ostvarila u protekle četiri godine.

"Kada sam se prvi put obraćao sa ovog mjesta, sve oči crnogorske javnosti su bile uprte u nas, jer smo bili nešto novo na političkoj sceni Crne Gore. Sučili smo se sa ogromnim problemima. Značajan dio javnosti dočekao nas je sa sumnjom, ali veći dio javnosti vidio je u nama nadu da može drugačije. Tri godine kasnije, kada smo zagazili u četvrtu godinu prvog mandata, prilike u Beranama su bitno drugačije, i to svi osjećaju", ocijenio je Šćekić.

On je dodao da se danas ne govori više o nadama i željama, "nego o konkretnim i značajnim rezultatima koji su poboljšali život svim građanima".

"Berane je danas opština koja se u javnosti pominje kao pozitivan primjer i tako reći model uspješne lokalne uprave. Naš rad i rezultate priznaju i lokalni i međunarodni partneri. I Vlada Crne Gore, a što je najvažnije građani Berana", kazao je Šćekić.

Osvrćući se na ulaganja u sve sfere, od kulture i sporta, preko infrastrukture do razvoja privrede, predsjednik opštine je rekao da je Berane danas veliko gradilište.

"U toku su radovi na rekonstrukciji kompletne kanalizacione mreže i prečišćivača otpadnih voda. Obezbijedili smo sredstva za rekonstrukciju i izgradnju novih pumpnih stanicačija je izgradnja u toku, izgradili smo i sanirali kilometre novih vodovodnih cijevi. U završnoj fazi su pripreme za početak izgradnje mini hidrocentrala na vodozahvatima gradskog vodovoda", kazao je između ostalog Šćekić.

On je podsjetio da je međunarodna saradnja značajan dio aktivnosti lokalne uprave na čijem je čelu, i da su pored sredstava za kanalazacionu mrežu od 15 milione eura, iz sredstava EU fodnova obezbijeđena i milionska sredstva za oko stotinu stanova za izbjeglice.

Međunarodna sredstva u Beranama, prema njegovim riječima, slila su se i kroz prekogranične projekte, zatim kroz ulaganja TIKE i pomoći stranih ambasada.

"Posebno nam je zadovoljstvo što se rad naše lokalne urpave prepoznaje i van Berana. Potvrda tome su i radne posjete dva premijera Vlade Crne Gore u manje od godinu dana, i rekao bih većine ministara u Vladi. Iako smo različitih političkih viđenja, prošten i profesionalan rad i trud u Opštini Berane prepoznat je i u Podgorici, tako da je saradnja sa najvišiom institucijom izvršne vlasti postavljena na zdravim osnovama, na partnerskom odnosu, a u korist svih građana", dodao je Šćekić.

On je kazao da se zajedno sa Vladom snažno bori za ostanak Visoke medicinske škole u Beranama, što je, kako je rekao, od značaja za čitav sjever.

"Na najglasniji način poručili smo da se Opština Berane više nikada neće pominjati u smislu korupcije u drugih nezakonitih radnji", poručio je Šćekić.

Svečanoj sjednici lokalnog parlmenta povodom Dana opštine prisustovao je predsjednik države Filip Vujanović, predsjendica Vrhovnog suda Vesna Medenica, predstavnici stranih ambasada i mnoge druge visoke zvanice.

Vujanović zadovoljan

Predsjednik Filip Vujanović je obraćajući se novinarima rekao da je zadovoljan onim što je vidio u Beranama.

"Iskazao bih veliko poštovanje prema brojnim i vidljivim uspjesima. Vidjeli smo da je ova godina bila sjajna i da su iskorišteni resursi Berana. Raduje me što je došlo do otvaranja biznis zone, koja može biti magnet za investitore. Ovu godinu je obilježilo i otvaranje hotela Berane, koji je bio znak prepoznavanja ovog grada", kazao je Vujanović.

Bonus video: