Skupština neće kažnjavati "bitange" i "ološe"

Prema riječima Dukovića, sadašnja koncepcija Etičkog kodeksa onemogućava da oni sazovu sjednicu o incidentu od 12. juna
91 pregleda 4 komentar(a)
Administrativni odbor, Foto: Boris Pejović
Administrativni odbor, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.07.2017. 15:04h

Skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode neće raspravljati o ponašanju poslanika Demokratske partije socijalista i Demokratskog fronta, koji su prije više od mjesec razmijenili uvrede.

“Miševi”, “ološi”, “avetinje”, “ bitange ” i “izdajnici” samo su neke od riječi koje su razmijenili poslanici na višesatnoj sjednici Administrativnog odbora 12. juna, na kojoj je glasovima DPS-a i Hrvatske građanske inicijative predloženo skidanje imuniteta poslaniku Nebojši Medojeviću.

Prema Etičkom kodeksu, poslanik je dužan da na sjednici ne koristi riječi i izraze koji mogu vrijeđati ili omalovažavati drugoga.

Za poštovanje Etičkog kodeksa nadležan je skupštinski Odbor za ljudska prava i slobode, a njegov predsjednik Halil Duković kazao je da neće biti sazivana sjednica na ovu temu.

“Nažalost, sadašnja koncepcija Etičkog kodeksa je takva da ima puno blokirajućih mehanizama. Etički kodeks je, prije svega, dat opoziciji da ona upravlja s njim, a nažalost opozicija je iskoristila te upravljačke mehanizme da bi blokirala Etički kodeks”, kazao je on juče za “Vijesti”.

Sjednicu koja se tiče povrede Kodeksa saziva zamjenik predsjednika Odbora, koji je, po pravilu, iz redova opozicije.

Opozicija već devet mjeseci ne učestvuje u radu Skupštine.

“Možemo da uvrstimo u dnevni red, ali do izmjene Etičkog kodeksa, kada će se naći mehanizmi koji neće moći dovesti u blokadu rad Odbora koji se bavi Etičkim kodeksom, to je nemoguće uraditi”, kazao je Duković.

Poslije incidenta od 12. juna, DPS je predložio Skupštini da se poslanici zbog nedoličnog ponašanja mogu kazniti od 10 do 50 odsto poslaničke plate.

Oni traže i da se novčano kažnjavaju oni koji ne učestvuju u radu Skupštine i skupštinskih odbora.

Odluku o kaznama bi donosio Administrativni odbor, čiji članovi su i učestvovali u incidentu 12. juna.

Članovi Administrativnog odbora iz redova DPS-a su poslije sporne sjednice kazali da su se poslanici DF-a ogriješili o Etički kodeks, a oni nisu time što su na uvrede uzvraćali uvredama.

“U suštini, neće kazne promijeniti mnogo toga ma kolike one bile, ako mi sami sebe ne promijenimo. Prije svega to je moralna kazna, a ne novčana kazna. Mi se trudimo da privolimo malo poslanike da više povedu računa, da vrate ugled parlamentu kakav je imao prije ovih dešavanja, koji je bio parlament za ugled u našem okruženju. Nažalost, desilo se što se desilo i mislim da smo, barem što se tiče tog ponašanja poslanika i odnosa prema drugom poslaniku, zaista pali na dosta niske grane”, zaključuje Duković.

Bonus video: