Sastali se lideri DF i Krapović: Razriješili nesporazume

Kompanija „Gugi commerce“ dužna je Opštini da u roku od godine, kada Viši sud potvrdi sporazum, uplati na račun 2,3 miliona eura, a ostatak do šest miliona eura izmiri u atraktivnim nekretninama
163 pregleda 0 komentar(a)
Demokratski front, Dragan Krapović, Budva, Foto: Vuk Lajović
Demokratski front, Dragan Krapović, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 18.07.2017. 13:47h

Ako je i bilo nesporazuma na relaciji Demokrate - Demokratski front, koji je nastao na minulom skupštinskom zasijedanju, kada se na dnevnom redu našao predlog davanja ovlašćenja predsjedniku Opštine Draganu Krapoviću da da saglasnost na sporazum o priznanju krivice koji je Specijalno tužilaštvo zaključilo sa građevinskom kompanijom Gugi commerce, a kojim Budva treba da se obešteteti sa šest miliona eura u nekretnima i novcu, one su na današnjem sastanku razriješeni.

U radnoj posjeti kod gradonačelnika Krapovića bili su lideri Demokratskog Fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević.

Vlast u Budvi, koja se nakon toga zasijedanja, kada odbbornici DF su jedini od koalicije na vlasti bili protiv, zapala u krizu. Međutim, sudeći po današnjem sastanku u četiri oka, pa čak i dijelom u prisustvu novinara, praktično su otvoreno razgovarali o ovom i drugim problemima.

Kompanija „Gugi commerce“ biznismena Branislava Gugija Savića, dužna je Opštini da u roku od godine, kada Viši sud potvrdi sporazum, uplati na račun 2,5 miliona eura, a ostatak do šest miliona eura izmiri u atraktivnim nekretninama.

Krapović je naglaiso da mu je noć uoči sjednice iz DF rečeno da će glasati za sporazum, ali da su taj stav promijenili.

„Moje mišljenje da u u pravosudnom sistemu Crne Gore i u onome što se dešava iz pogleda građana Budve, šta se dešava sa svim tim slučajevima sa Branislavom Savićem, ovaj posao koji smo napravili dobar. Nije idealan, ali je dobar. U dvanaest mjeseci je dohvatljiva naplata svih potraživanja, kroz novac i imovinu. Da li su ti sporazumi svi do sada, nisu. Međutim, pošli smo na Skupštinu nesinhronizovani, kao koalicija, i to se manifestivalo kroz stav DF, koji je iznijet nama ostalima na samoj sjednici parlamenta. I to je problem, Kao predsjednik Demokrata Budve nijesam našao za potrebu da konsultujem vrh partije za tako nešto, jer to su stvari koje se tiču Opštine. Naravno, kolege iz DF su konsultovale vrh svoje partije. To je legitimno, ali je trebalo da mi to znamo. Mi kao koalicija nismo imali nikakvih problema da se to usvoji ili ne. Mislim da je ovo bio bolji i kraći put za namirenje štete“, kazao je Krapović.

Sastanku su prisustvovala oba potpredsjednika Opštine, Veselin Marković (SNP), Mihailo Đurović (SDP), gradski menadžer Milo Božović (DF) i direktor „Parking servisa“ Jovan Gregović (DF).

Božović je kazao da u Frontu nijesu promijenili mišljenje, već da su oni na opštinskom odboru, koji su uveče održali, donijeli odluku da ne glasaju za sporazum.

Medojević je kazao da nije bilo nesporazuma oko glasanja za sporazum na minulom zasijedanju.

„Nije bilo dobre komunaikacije, a bile su različite pozicije. Mi u Demokratskom frontu smo posebno fokusirani na sve što Milivoje Katnić radi, jer ga doživljavamo kao instrument u rukama (Mila) Đukanovića za politički progon DF, više puta smo jasno iskazivali nezadovoljstvo sa sporazumima koji su potpisnai u Budvi. Jer, ti sporazumi o priznanju krivice treba da kazne korupciju i kriminal, a ne da bude njihova promocija. Takve slične stavove je davao i gradonačelnik Budve i ranije u medijima. Možda nije bilo dovoljno konsultacija, gdje bi se jasno i precizno definisao DF“, kazao je Medojević.

Dodao je da su ti ugovori koje Milivoje Katnić sklapao sa kriminalnom grupom Svetozara Marovića sami po sebi kriminal i sami po sebi nanose štetu, ne manju nego što su načinili korupcionaški poslovi buvanske kriminalne grupe.

„To je naša tvrda politička pocizija i mislimo da i te sporazume treba osporiti u onom smislu, gdje je oštećena Budva. Ne možete vi da ukradete 400 miliona eura, a da ne platite ništa i da vam se ne oduzima pasoš. Maroviću nisu pretresani stanovi, nijesu zamrznuti računi u inostranstvu. Zato smo danas i u Budvi dodatno pojasnili kolegama zašto smo mi osjetljivi kada je u pitanju Milivoje Katnić i mislim da je sve jasno“, kazao je Medojević.

Bonus video: