Vlada Crne Gore ćuti dok Hrvatska ignoriše zahtjev

Ministarstvo vanjskih poslova je 1. avgusta 2016. Hrvatskoj uputilo protestnu notu, Hrvatska se nije ogradila, spomenik ne diraju
66 pregleda 32 komentar(a)
Spomenik Miru Barešiću, Foto: Hrt.hr
Spomenik Miru Barešiću, Foto: Hrt.hr
Ažurirano: 18.07.2017. 05:39h

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske skoro godinu ćuti o ignorisanju protestne note koju je Crna Gora uputila Hrvatskoj povodom podizanja spomenika Miru Barešiću.

Crnogorsko ministarstvo 1. avgusta prošle godine uputilo je ambasadi Hrvatske protestnu notu povodom podzanja spomenika Barešiću blizu Šibenika, zahtijevajući da se Vlada Hrvatske ogradi.

"Ministarstvo očekuje da će se Vlada Republike Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslovenski i crnogorski diplomata”, naveli su tada iz MVPEI. Tim resorom je tada rukovodio premijer Milo Đukanović.

Ministarstvo, na čijem je čelu Srđan Darmanović, nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” šta je učinilo povodom uklanjanja spomenika Barešiću, zbog koje je hrvatskom ambasadoru uručena protestna nota i da li će opet reagovati zbog spomenika.

Nešto manje od godinu dana nakon protestne note zbog spomenika u Hrvatskoj, crnogorska Vlada hitro je reagovala na protestnu notu uručenu ambasadoru u Zagrebu, Boru Vučiniću, a zbog podizanja spomenika Puniši Račiću kod Andrijevice.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske oštro je osudilo otkrivanje spomen-ploče Račiću, zatraživši da se sporno obilježje ukloni.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore su odmah saopštili da će nadležni organi preduzeti sve da se spomenik ukloni, dok su iz Ministarstva kulture kazali da je spomenik podignut suprotno zakonu. Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara naredila je rušenje spomenika koji su podigli bratstvo Račića na privatnom posjedu u Slatini.

Iz jedine partije koja predstavlja Hrvate u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative (HGI), nisu željeli da komentarišu način na koji se crnogorska Vlada odnijela prema zahtjevu iz Hrvatske, odnosno izostanak reakcije Hrvatske na protestnu notu iz Crne Gore upućenu prošle godine, već su rekli da ostaju pri stavu da je Račić posijao “sjeme budućih tragedija čije posljedice proživljavamo i danas”.

Direktorka CGO-a Daliborka Uljarević ocijenila je za Radio Slobodna Evropa da je veliko pitanje da li bi vlasti uopšte reagovale na način na koji su reagovale, da nije bilo oštre protestne note Hrvatske, i reakcije opozicionih partija koje ne pripadaju korpusu onih koji su učestvovali u podizanju tog spomenika.

Račić je kao poslanik 1928. godine u Narodnoj skupštini Kraljevine SHS ubio tri poslanika Hrvatske seljačke stranke. Barešić je poznat po tome da je u Stokholmu 1978. ubio ambasadora Jugoslavije Vladimira Rolovoića, rođenog Baranina, zbog čega je osuđen na doživotnu robiju. Barešić je bio pristalica Anta Pavelića i fašističke Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Bonus video: