Bez dozvole Direkcije nema tajnih podataka

Dokumenti koji sadrže tajne podatke, kako je precizirano, prenosiće se u dvije zapečaćene koverte sa naznakom stepena tajnosti i u zapečaćenim i zaštićenim vozilima
81 pregleda 1 komentar(a)
Majk Pens, Duško Marković, Foto: Facebook
Majk Pens, Duško Marković, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.05.2018. 18:05h

Pristup tajnim podacima neće se odobravati na osnovu čina ili radnog mjesta, već dozvole koju izdaje Direkcija za zaštitu tajnih podataka, predviđeno je sporazumom Vlade Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u vezi sa bezbjednosnim mjerama za zaštitu tajnih podataka. Sporazumom je predviđeno da samo Direkcija može da dodijeli dozvole za pristup tajnim podacima.

“Ni jedno lice neće imati pravo pristupa tajnim podacima samo na osnovu čina, radnog mjesta, imenovanja, ili dozvole za pristup tajnim podacima. Pristup takvim podacima odobriće se samo licima u skladu sa principom “potrebno je da zna” i koja imaju izdatu neophodnu dozvolu za pristup tajnim podacima u skladu sa predviđenim standardima”, navodi se u sporazumu.

Ističe se i da dvije države ne smiju dijeliti informacije sa trećom, kao i da se ne smiju koristiti u drugu svrhu. Predviđeno je da se državnim službenicima izda posebna dozvola za pristup tajnim podacima, nakon odgovarajuće bezbjednosne provjere sa dovoljno detalja kojom će se utvrditi njegova podobnost za pristup podacima.

Dokumenti koji sadrže tajne podatke, kako je precizirano, prenosiće se u dvije zapečaćene koverte sa naznakom stepena tajnosti i u zapečaćenim i zaštićenim vozilima. Ističe se i da podaci označeni stepenom “interno” neće biti otkriveni neovlašćenim licima ili organima bez pisane saglasnosti Vlade Crne Gore, osim u slučajevima propisanim zakonom SAD, uključujući i Zakon o slobodi informisanja.

Bonus video: