HNV: Deković najbolji zastupnik Hrvata u Crnoj Gori

Za potpredsjednike Vijeća izabrani su Ljerka Sindik iz Tivta i Vladimir Marvučić iz Bara. Njih troje zajedno sa Marijom Vučinović i Josipom Gržetićem iz Kotora, činiče Upravni odbor HNV-a
119 pregleda 6 komentar(a)
Hrvatsko nacionalno vijeće, Foto: Radio Dux
Hrvatsko nacionalno vijeće, Foto: Radio Dux
Ažurirano: 16.07.2017. 12:08h

Član Predsjedništva Hrvatske građanske inicijative Zvonimir Deković i u naredne četrii godine biće predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNV), jednoglasno su odlučili članovi tog tijela, sinoć na sjednici u Tivatu.

HNV je po Zakonu o manjinama, osnovni reprezent interesa hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i kao i sva ostala nacionalna vijeća, ne bi trebao biti pod direktnom političkom kontrlom bilo koje stranke.

Od 15 članova aktuelnog saziva HNV biranih prije desetak dana na Elektorskoj skupštini u Tivtu međutim, najmanje 13 su članovi, funkcioneri ili aktivisti HGI. Među njima je i predsjednica te stranke i ministarka bez portfelja u Vladi Crne Gore Marija Vučinović. Oni su sinoć na sjednici u Tivtu, jednoglasno izabrali Dekovića za novog-starog predsjednika HNV.

Za potpredsjednike Vijeća izabrani su Ljerka Sindik iz Tivta i Vladimir Marvučić iz Bara. Njih troje zajedno sa Marijom Vučinović i Josipom Gržetićem iz Kotora, činiče Upravni odbor HNV-a.

“Prije samog glasanja, članovi su sumirali rezultate rada HNV – a u prethodnom mandatu i aklamativno izrazili stav da je Zvonimir Deković u potpunosti opravdao očekivanja i da je za hrvatski korpus od posebnog značaja da on i dalje obnaša funkciju predsjednika. Pored njegovih zasluga u organiziranju brojnih kulturnih manifestacija, jačanja veza i intenziviranje saradnje sa Zagrebom i Podgoricom, on se istakao i brojnim pravovremenim reakcijama od društvenog značaja za Hrvate u Crnoj Gori. Zahvaljujući predsjedniku Dekoviću i Hrvatskom nacionalnom vijeću, čuo se glas Hrvata, ne samo na kulturnoj sceni, već i onda kada to nije bilo popularno i kada su drugi ćutali. Zbog toga je Vijeće, pod njegovim vođstvom, u velikoj mjeri pomoglo procesu emancipacije hrvatskog puka od autocenzure. No, to je svakako proces na kojem će i HNV i druge institucije Hrvata neumorno raditi”, saopšteno je danas iz HNV-a.

Deković se inače,u posljednje dvije godine istakao sve otvorenijim zastupanjem krajnje desničarskih i nacionalističkih stavova, čak i promovisanjem neoustaštva preko društvenih mreža.

Protiv njega se inače, još vodi sudski postupak zbog sumnje da je 27.januara 2015. izvršio krivilno djelo “ugrožavanje sigurnosti” na štetu novinara “Vijesti” Siniša Lukovića. Dekovića je u dva navrata Osnovni sud u Kotoru proglasio krivim i osudio na kaznu zatvora od mjesec danaa uslovno na godinu, ali ta presuda još nije postala pravosnažna jer se visoki funkcioner HGI na nju žalio višim sudskim instancama.

Bonus video: