Hrvatsko nacionalno vijeće raspolagalo sa 76 hiljada eura: Dvije trećine novca spiskali na sebe

Deković, inače, u posljednje vrijeme sve otvorenije javno demonstrira svoje krajnje desničarske političke stavove
55 pregleda 14 komentar(a)
Zvonimir Deković, Foto: Luka Zeković
Zvonimir Deković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.07.2017. 14:17h

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore koje će danas održati konstitutivnu sjednicu svog novoizabranog sastava u Donjoj Lastvi kod Tivta, lani je raspolagao sa ukupnim budžetom od 76.147 eura od čega su dvije trečine njegovi sada već bivši članovi i predsjednik Zvonimir Deković potrošili na sebe same. To pokazuju podaci iz finansijkog izvještaja HNV za 2016. koji su “Vijesti” dobile od Ministarstva za ljudska i manjinska prava na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

Najviše novca – 62.550 eura, HNV je lani dobio iz budžeta Crne Gore. Sa 7.016 eura rad HNV pomogla je ambasada Republike Hrvatske u Crnoj Gori, dok su 4,6 hiljada eura dobili od donatora – kompanija Ina, Montefish, Ledo, Adriatic Marinas i NVO Hrvatsko građansko društvi Crne Gore iz Kotora.

HNV je lani potrošilo 73.521 euro od čega je preko dvije trećine, odnosno ukupno 47.132 eura “otišlo” na “troškove zarada, naknada zarada i ostale lične troškove” članova,predsjednika i voditelja sekcija. Na ovakvu praksu kao način za izvlačenje državnih para u privatne džepove kada je HNV u pitanju, već je u svojim nalazima prije nekoliko godina upozorila i Državna revizorska instuitucija.

Na reprezentacuju je potrošeno 2.378 eura, na dnevnice za službena putovanja u zemlji i inostranstvu 2.919 eura, za dolaske na ukupno 4 lani održen sjednice HNV isplaćeno je 1.880 eura, dok je na troškove smještaja otišlo 2.823 eura…Među troškovima je i nabavka opreme pa je HNV lani kupilo jedan reflektor, radnu fotelju i električnu gitaru za ukupno 1.470 eura, dok je za “poklon po odluci – nakit” kupljen u zlataru “Alberti” u Kotoru izdvojeno 78 eura.

U HNV je inače za platu od 400 eura mjesečno, zaposlena jedna osoba – sekretarica, dok 5 članova Izvršnog odbora Vijeća među kojima je i Deković, za svoj rad mjesečno dobijaju naknadu u iznosu od po 200 eura. U izvještaju o radu HNV za 2016. koji su “Vijesti” takođe dobile na osnovu zahtjeva za slobodan pristup informacijama, Deković se hvali političkim dotignućima HGI u prošloj godini i urađenim na “dobrobit kulturno-povijesno-religijske tradicije hrvatskog naroda u Crnoj Gori”.

Apostrofira se uloga HNV u osnivanju Crnogorske panevropske unije, a sa Crnogorskom kulturnom mrežom HNV je lani organizovao i zajedničko gledanje TV prenosa vaterpolo utakmice Hrvatsak-Crna Gora na Olimpijadi u Riju. Najavljuje se i mogućnost osnivanja “Zavoda za izučavanje povijesti i kulture Hrvata Boke kotorske I Primorja” a koji bi po ugledu na riješenja u nekim evrppskim državama, finansirala martična država – u ovom slučaju Crna Gora. Inače, za članove novog saziva HNV-a na Elektorskoj skupštini održanoj krajem prošle sedmie u Tivtu izabrani su Zvonimir Deković, Ilija Janović, Ljerka Sindik, Mato Krstović, Ivan Dragičević, Tamara Mandić, Svjetlana Zeković, Dijana Milošević, Marin Čaveliš, Zrinka Velić, Josip Gržetić, Frano Ercegović, Radovan Marić, Tanja Grabić i Vladimir Marvučić. Od njih najmanje 13-toro su članovi ili funcioneri jedine politike stranke Hrvata u Crnoj Gori – Hrvatske građanske inicijative, iako su nacionalna vijeća manjinskih naroda po zakonu, najveći društveni reprezenti datog naroda i ne bi smjeli biti pod političkim uticajem stranaka.

Član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković koji je bio predsjednik HNV u protekle četiri godine, namjerava da ostane na čelu Vijeća i u narednom periodu, pa je njegov izbor za predsjednika HNV gotovo izvjestan na današnjoj konsititutivnoj sjednici novog sastava tog tijela.

Deković inače, u posljednje vrijeme sve otvorenije javno demonstrira svoje krajnje desničarske političke stavove i čak propagira neoustaštvo na društvenim mrežama o čemu su “Vijesti” već pisale.

Bonus video: