Vlast u Budvi na staklenim nogama: Bez većine mogu još tri mjeseca

Predsjednik Crnogorske Dragan Purko Ivančević negirao je “Vijestima” da će oni obezbijediti kvorum aktuelnoj vlasti
186 pregleda 31 komentar(a)
Dragan Krapović, Božena Jelušić, Marko Carević, Foto: Vuk Lajović
Dragan Krapović, Božena Jelušić, Marko Carević, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 15.07.2017. 06:32h

Aktuelna budvanska vlast predvođena Demokratama i Demokratskim frontom (DF), izgubila je skupštinsku većinu, nakon što nezavisni odbornik Stevan Džaković neće više davati kvorum u Skupštini opštine ni podršku gradonačelniku Draganu Krapoviću.

Džaković koji je prije sedam dana dao uslove aktuelnoj vlasti, nakon niza saopštenja i kvalifikacija koje su iznijete na njegov račun, sada više ne želi da obezbjeđuje ni kvorum, što je i ranije najavio.

Duboka kriza u kojoj se našla budvanska vlast mogla bi još da potraje, jer sadašnja vlast praktično ima mogućnost da još tri mjeseca ne saziva sjednice Skupštine opštine, nakon što je prije nekoliko dana po hitnom postupku održala zasjedanje.

Džaković je 17. odbornik i omogućava vladajućoj koaliciji prevlast u lokalnom parlamentu, koji broji ukupno 33 odbornička mandata.

Džaković je bio i presudan u izboru Krapovića za gradonačelnika, jer se suprotstavio svojoj partiji (PzP) i nije se slagao sa tim da u fotelju prvog čovjeka Budve sjedne kandidat DF-a Marko Bato Carević zbog čega je i isključen iz PzP-a.

Međutim, oštra prepiska minulih dana na relaciji Džaković - Demokrate, teško da će pomoći da ovaj obornik promijeni odluku o uskraćivanju podrške.

Spekulacije ko bi mogao da obezbijedi neophodni glas i produženje mandata vladajućoj koliciji Demokrata, DF-a, SNP-a, Demosa, LP-a, SDP i URA, idu ka opozicionoj Crnogorskoj, koja je sa svoja tri odbornika nerijetko do sada budvanskoj vlasti izlazila u susret, kao kada je omogućila izbor predsjednika Skupštine opštine, za kojeg nije bilo većine.

Predsjednik Crnogorske Dragan Purko Ivančević negirao je “Vijestima” da će oni obezbijediti kvorum aktuelnoj vlasti.

“Na sastanaku opštinskog odbora naše partije jednoglasno je donijeta odluka da budvanska vlast mora imati deklarisanu većinu, jer u suprotnom mi im nećemo davati kvorum. Ova vlast ne zavređuje našu pažnju. Ona je katastrofalna i u mnogim segmetima liči na prethodnu, prije svega po nepotizmu, odnosu prema turističkoj sezoni, prema komunalnoj opremljenosti grada, ekologiji...”, navodi Ivančević.

Dodaje da je vlast obećala depolitizaciju i potpunu profesionalizaciju javne uprave, a da je u praksi drugačije.

“Zaposlili su ujne, tetke, snahe, kumove, to su glavni kadrovi koji sada vode grad”, kazao je Ivančević.

On je rekao da je aktuelna vlast izgubila većinu i da postoje razni scenariji za izlazak iz krize.

“Jedna od njih su izbori. Moguće je da se konstituiše nova većina, moguća je i manjinska podrška. Najgrđe je da Vlada uvede prinudnu upravu, a gore od toga je jedino da ovi ovako nastave da vladaju“, kazao je on.

Sve više se u budvanskom političkim krugovima pominje mogućnost da bi dovođenjem nestranačke ličnosti na čelo i depolitizacijom lokalne uprave, aktuelna vlast u Budvi mogla da nastavi da vlada do kraja mandata.

Bonus video: