Ministarstvo kulture: Zakon ne dopušta podizanje spomenika Puniši Račiću

U saopštenju se dodaje da u skladu sa članom 10 Zakona pomenutom licu nije dozvoljeno podizati spomen-obilježje
257 pregleda 13 komentar(a)
Puniša Račić, Foto: Printscreen (YouTube)
Puniša Račić, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 14.07.2017. 14:24h

Ministarstvo kulture Crne Gore saopštilo je da spomen obilježje Puniši Račiću u Andrijevici nije podignuto u skaldu sa odredbama Zakona o spomen-obilježjima i u skladu sa Programom podizanja spomen-obilježja koji uz prethodnu saglasnost Ministarstva kulture donosi Skupština opštine Andrijevica.

Spomen obilježje Puniši Račiću otkriveno je u srijedu u Andrijevici, ispred njegove rodne kuće, a svečanosti je prisustvovao veliki broj mještana.

"Navedeno spomen-obilježje nije podignuto u skladu sa odredbama Zakona o spomen-obilježjima („Sl. list CG“, br. 40 od 27. juna 2008, 40/11, 2/17; http://www.sluzbenilist.me/PravniAktDetalji.aspx?tag=%7B42E99767-F0D2-46C2-B620-ABF8E8DFD022%7D), odnosno u skladu sa Programom podizanja spomen-obilježja koji uz prethodnu saglasnost Ministarstva kulture donosi Skupština opštine Andrijevica", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske (MVEP) oštro je osudilo otkrivanje spomen ploče Puniši Račiću u Crnoj Gori, zatraživši da se sporno obilježje ukloni.

U saopštenju se dodaje da u skladu sa članom 10 Zakona pomenutom licu nije dozvoljeno podizati spomen-obilježje.

"U skladu sa članom 27 Zakona, organi lokalne uprave nadležni za poslove kulture i građevinarstva dužni su da spriječe bespravno podizanje spomen-obilježja, donošenjem rješenja o zabrani podizanja, odnosno rješenja o uklanjanju bespravno podignutog spomen-obilježja. Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem Zakona o spomen-obilježjima i propisa donijetih na osnovu ovog Zakona vrši organ uprave nadležan za poslove inspekcijskog nadzora preko inspekcije za zaštitu kultirnih dobara i kulturne baštine, a u skladu sa ovim zakonom i zakonom koji se uređuje inspekcijski nadzor", kazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore najoštrije je osudilo otkrivanje spomen obilježja Puniši Račiću.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore osudilo je otkrivanje spomenika u selu Slatini, u Andrijevici, Puniši Račiću, trostrukom osuđenom ubici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS)

Socijaldemokratska pratija (SDP) jutros je pozvala nadležne organe da u skladu sa jasnim zakonskim normama hitno pristupe uklanjanju spomenika Puniše Račića.

Puniša Račić je 1928. godine u Narodnoj skupštini u Beogradu ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio.

Bonus video: