HNV: Punišu Račića hrvatski narod pamti po lošemu

Spomen ploča u selu Slatina podignuta je, kako se na njoj navodi, "znamenitom narodnom poslaniku" Puniši Račiću, koji je u beogradskoj skupštini 1928. ubio osnivača HSS-a i istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića i još dvojicu hrvatskih zastupnika Pavla Radića i Đuru Basaričeka i ranio još dvojicu - Ivana Granđu i Ivana Pernara
78 pregleda 38 komentar(a)
Puniša Račić, Foto: Wikimedia.org
Puniša Račić, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 14.07.2017. 06:50h

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore osudilo je otkrivanje spomenika u selu Slatini, u Andrijevici, Puniši Račiću, trostrukom osuđenom ubici hrvatskih parlamentarnih zastupnika u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Spomen ploča u selu Slatina podignuta je, kako se na njoj navodi, "znamenitom narodnom poslaniku" Puniši Račiću, koji je u beogradskoj skupštini 1928. ubio osnivača HSS-a i istaknutog hrvatskog političara Stjepana Radića i još dvojicu hrvatskih zastupnika Pavla Radića i Đuru Basaričeka i ranio još dvojicu - Ivana Granđu i Ivana Pernara, prenosi Dnevnik.hr.

"Punišu Račića ne pamti samo hrvatski narod po lošemu, već je po svojim zlodjelima poznat i na sjeveru Albanije, na Kosovu, u Bugarskoj, Makedoniji, kao i po nezapamćenoj pljački šume u vlasništvu manastira u Dečanima i po pripremanju svrgavanja dinastije Petrović u Crnoj Gori. Time nas još više zabrinjava nelegalno podizanje spomenika, protivno članku 10 Zakona o spomen-obilježjima koji izričito brani podizanje spomenika osobama kakav je bio gore spomenuti Račić", navodi se u saopštenju Hrvatskog nacionalnog vijeća.

HNV je pozvao crnogorske državne institucije da se i u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, striktno poštuje Zakon o spomen obilježjima.

Bonus video: