"Ruska GRU stoji direktno iza puča"

126 pregleda 14 komentar(a)
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Senat SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.07.2017. 05:56h

Ruska vojna obavještajna služba (GRU) i njeni saradnici su direktno umiješani u organizovanje pokušanog državnog udara čiji je cilj bio da se postavi vlada koja je prijateljska Moskvi i omete put Crne Gore u NATO, kazao je izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson.

Vilson je rekao da su njihovi stručnjaci za digitalnu forenziku sačinili “ubjedljiv slučaj” o umiješanosti Rusije, a tiču se prije svega povezanosti osumnjičenog Eduarda Šišmakova sa GRU.

“Njegova registrovana adresa u Rusiji je rezidencija u vlasništvu GRU. Izdat mu je lažni pasoš u avgustu 2016, dva mjeseca prije nego što je otputovao na Balkan”, kazao je, između ostalog, pred članovima Odbora za oružane snage američkog Senata.

Pred Odborom je juče održano saslušanje o pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, a osim Vilson govorili su i ambasador u SAD Nebojša Kaluđerović, Januš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike i Lisa Sojer Stamp iz Centra za strateške i međunarodne studije.

“Da je puč uspio, to bi zadalo nemjerljiv udarac alijansi i njenom kredibilitetu. Takođe bi dovelo do prekida procesa širenja NATO-a”, kazao je Vilson.

Kaluđerović je kazao da stav Rusije kada je u pitanju širenja NATO nije bio tajan, ali ni podrška snagama koji su bili protiv članstva.

“Na članstvo Crne Gore u NATO-u često neki visoki ruski zvaničnici gledaju kao na privremeni poraz, kroz lažnu priču da NATO nema podršku u Crnoj Gori itd. Stoga, očekujemo nastavak pritiska i na Crnu Goru i na region, naročito u onim zemljama koje još nisu postale članice NATO i/ili EU”, kazao je Kaluđerović. Istakao je da su institucije uspjele da se odupru ruskom pritisku zahvaljujući reformama koje su sprovele na putu za NATO. “A gdje nismo imali sposobnosti, s obzirom na to da su pokušaji bili različitih oblika, uljučujući propagandu i sajbernapade, mogli smo da tražimo podršku od naših partnera u NATO-u ili bilateralnih poput SAD”, kazao je juče.

Bugajski je kazao da Rusija ima četiri kanala uticaja u regionu, a to su energija, korupcija političkih lidera i poslovnih ljudi, nacionalizam i propaganda.

Poručio je da se saveznice moraju bolje pripremiti za buduće nasilne scenarije, među kojima ne bi isključio podsticanje srpsko-crnogorskog konflikta. “Ako mu to ide u korist, Vladimir Putin se ne bi libio izazivanja regionalnog rata kako bi testirao odlučnost NATO-a, odvlačeći pažnju sa interevencija Rusije i podrivanja zapadnih integracija”, rekao je on.

Pens šalje snažnu poruku dolaskom u CG

Ambasador se zahvalio SAD na podršci Crnoj Gori i regionu i posebno istakao dolazak Majka Pensa početkom avgusta.

“Predstojeća posjeta potpredsjednika Pensa Crnoj Gori snažna je poruka da su SAD fokusirane na Evropu, i mogućnost da se iskaže stalna podrška stabilnosti i bezbjednosti u regionu zapadnog Balkana, podržavajući jasnu perspektivu članstva i u NATO i u EU kao najbolji način da se postignu ti ciljevi,” kazao je pred Odborom.

Bonus video: