TRINAESTOJULSKI USTANAK KAO ZVIJEZDA VODILJA

URA: Antifašizam je naša zajednička, vječna borba

Abazović ističe da je “antifašističko nasljeđe građana Crne Gore najznačajniji integrativni okvir“, te da su njeni građani, uprkos svemu, gotovo uvijek birali ispravne vrijednosne okvire
65 pregleda 8 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: URA
Dritan Abazović, Foto: URA
Ažurirano: 13.07.2017. 07:59h

Dok dvorska logika veći “problem“ vidi u jedva primjetnim identitetskim razlikama, bilo da su one etničke ili religijske, nego li u vulgarno izraženim klasnim suprotnostima – koje postoje između svih onih malobrojnih “tranzicionih pobjednika“ i daleko mnogobrojnijih žrtava politike DPS-a, na današnji dan je jako važno ukazati i podsjetiti na antifašistička i emancipatorska nastojanja u našoj svijetloj istoriji, kao i na sve živote koje su dokazani rodoljubi položili na oltar prosperitetnijeg i slobodnijeg crnogorskog društva, istakao je predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

“Dva svijetla datuma iz ponosne crnogorske istorije, u kojima se najprije priznaje a onda i energično brani crnogorska suverenost i nezavisnost, trebala bi biti naš jasan putokaz u današnjoj ekonomskoj, socijalnoj i političkoj podređenosti i servilnosti većim, jačim i naizgled vrijednosno superiornijim evropskim i svjetskim državama. Bez želje da dodatno romantizujemo crnogorsku istoriju, vjerujemo da ona ipak treba biti ponos svakog građanina, ali i amanet svim sadašnjim i budućim generacijama – da se Crna Gora ne može podređivati sopstvenim interesima, rasprodavati i ponižavati, kako bi određeni tajkuni time zadovoljno trljali svoje dlanove“, podsjetio je Abazović.

Abazović ističe da je “antifašističko nasljeđe građana Crne Gore najznačajniji integrativni okvir“, te da su njeni građani, uprkos svemu, gotovo uvijek birali ispravne vrijednosne okvire.

“Pored izuzetno značajnog Berlinskog kongresa, crnogorski Trinaestojulski ustanak, kao najveći opštenarodni ustanak u porobljenoj Evropi tokom 1941. godine, u kojem je učestvovalo preko 30 hiljada ljudi, jeste naša zvijezda vodilja, ali i temeljni okvir suštinske nezavisnosti naše Crne Gore, kao najljepše države na svijetu“, istakao je Abazović.

Abazović je čestitao Dan državnosti svim građanima Crne Gore, uz iskrenu želju da “već naredni 13. jul svi dočekamo u daleko slobodnijoj, ekonomski stabilnijoj i demokratičnijoj Crnoj Gori“.

Preporučujemo za Vas