Marković: Crna Gora snažno posvećena jačanju vladavine prava i snaženju antikorupcijskih politika

Marković je saopštio da su ključni vanjsko-politički prioriteti Vlade danas usmjereni na integraciju Crne Gore u EU
10 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.07.2017. 16:46h

Crna Gora snažno je posvećena jačanju vladavine prava i snaženju antikorupcijskih politika, poručio je premijer Duško Marković, navodeći da Evropska unija (EU) neće biti potpuna bez integracije Zapadnog Balkana.

„Mi vidimo današnji skup u Trstu upravo kao događaj koji će nedvosmisleno potvrditi da Zapadni Balkan pripada EU i da EU neće biti potpuna bez integracije cijelog regiona, jer je upravo to strateška investicija u mir, demokratiju, prosperitet, bezbjednost i stabilnost Evrope u cjelini“, naveo je Marković.

On, kako je kazao, snažno podržava takvu poruku koja je sadržana u Deklaraciji koju je pripremilo italijansko predsjedavanje.

Marković je saopštio da su ključni vanjsko-politički prioriteti Vlade danas usmjereni na integraciju Crne Gore u EU.

„Budite uvjereni da su svi naši kapaciteti stavljeni u svrhu ostvarenja ovog cilja, te da je Vlada Crne Gore u potpunosti posvećena nastavku kvalitetnog i efikasnog ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma za članstvo“, poručio je Marković na plenarnoj sesiji Samita WB6 u Trstu.

Prema njegovim riječima, većinski stav crnogorske javnosti da svoju zemlju vidi u EU obavezuje da se nastavi sprovođenje te uspješne politike.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, ukazao na značaj koji u tom smislu ima Berlinski proces, iniciran prije tri godine od Njemačke, kao i posvećen rad Evropske komisije u implementaciji dogovora sa Samita u Berlinu, Beču i Parizu.

On je zahvalio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini na ličnoj posvećenosti ovom zajedničkom projektu.

Marković je naveo da Crna Gora, uporedo s tim aktivnostima, iskreno pozdravlja napore i napredak koji susjedi ostvaruju na evropskom putu.

„Vjerujem da je upravo i ovaj susret snažna potvrda da strategijsko opredjeljenje svih zemalja Zapadnog Balkana – članstvo u EU nema alternative“, naglasio je Marković.

U tome, kako je rekao, ohrabruje činjenica da je Berlinski proces evoluirao od početne agende povezivanja u oblastima energetike i saobraćaja do regionalne integracije u mnogim drugim značajnim oblastima.

„Tako danas pred sobom imamo i zajednički rad u oblasti digitalne agende, ali i unapređenja saradnje regiona u dijelu dostizanja evropskih standarda u saobraćaju i u tom smislu je ključno današnje potpisivanje Ugovora o saobraćajnoj zajednici“, naveo je Marković.

Crna Gora, dodao je, pozdravlja inicijativu za zajedničku saradnju Italije i zemalja Zapadnog Balkana u oblasti borbe protiv korupcije.

Marković je saopštio da je Crna Gora, prepoznajući značaj politike mladih i ulogu nauke, istraživanja i obrazovanja inicirala predlog za osnivanje Međunarodnog instituta za razvoj održivih tehnologija s misijom „Nauka za mir“.

„Duboko vjerujemo da saradnja u ovim oblastima, kao i obrazovanje talentovanih mladih ljudi i inženjera na osnovu transfera znanja i tehnologija iz evropskih centara, kao što su CERN i drugi, može bitno pomoći Zapadnom Balkanu da se značajnije i bolje poveže s ostatkom Evrope, jednako kako je to krenuo da radi i u dijelu infrastrukture“, naveo je Marković.

Sve to bi, kako je ocijenio, značajno doprinijelo ekonomskom razvoju regiona, smanjenju nezaposlenosti, naročito mladih ljudi, a i kao ključnu pozitivnu posljedicu vidimo smanjenje odliva talenata iz regiona.

„Stoga, molim sve kolege premijere da sa pažnjom razmotre ovu ideju i podrže dalji rad na njenoj realizaciji“, rekao je Marković.

On je saopštio da je Crna Gora saglasna s predloženim Konsolidovanim višegodišnjim Akcionim planom za regionalni ekonomski prostor za šest zemalja Zapadnog Balkana, za oblasti trgovine, investicija, mobilnosti i digitalizacije, koji će se sprovoditi u postojećem, CEFTA pravnom okviru i na osnovu sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju koje su zemlje regiona potpisale sa EU i njenim članicama.

„Danas je, u poređenju s vremenom održavanja samita u Beču i prošle godine u Parizu, dodatno važno podsjetiti na Deklaraciju Samita u Berlinu, kojom je konstatovano da je upravo politika proširenja EU odigrala ključnu ulogu u značajnim postignućima zemalja regiona na polju stabilnosti, dobrosusjedskih odnosa, osavremenjavanja uprave, odnosno sveukupnom društveno-ekonomskom razvoju“, kazao je Marković.

Drago mu je što, kako je rekao, nakon svih izazova sa kojima se suočava, EU plijeni svojim jedinstvom, snažnim vrijednostima i pravednošću u pogledu kreiranja unutrašnjih politika i realnom percipiranju bezbjednosnih izazova kroz oblikovanje svoje zajedničke vanjske politike.

„Od Evrope, stoga, očekujemo da i u našem regionu, kao i do sada, pokaže svoju odgovornost i zrelost prepoznajući da naši građani, kada je međunarodni faktor u pitanju, najviše očekuju upravo od EU. Vaše prisustvo na Zapadnom Balkanu je ključno, kako zbog odbrane pozicije Unije kao globalnog političkog aktera, tako i zbog nastavka uspješne politike proširenja", naveo je Marković.

Ocijenio je da je u obostranom interesu da se proces proširenja afirmiše po modelu individualnog napretka svake države.

Marković je naglasio da je Vlada spremna da zajednički radi na svim projektima od regionalnog značaja koji doprinose boljem povezivanju i bržem pristupanju EU.

"Čvrsto sam uvjeren da će naš današnji skup dodatno ojačati do sada ostvarene rezultate i potvrditi viziju da je pred svim našim državama evropska budućnost, bez obzira na brzinu i dinamiku pristupanja", ocijenio je Marković.

Bonus video: