Spisi Ustavnog suda demantuju Brajovića

Iz spisa predmeta vidi se da je Ustavni sud odbio žalbu Kneževića pozivajući se na mišljenje odbora
41 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.07.2017. 05:53h

Iako je predsjednik Skupštine Ivan Brajović tvrdio da je parlament Ustavnom sudu dostavio validna mišljenja o skidanju imuniteta poslanicima Demokratskog fronta Milanu Kneževiću i Andriji Mandiću, ustavna žalba Kneževića odbačena je grubim kršenjem procedure, potvrđuju spisi predmeta koji je sud nedavno dostavio lideru DNP-a na uvid.

Mandić i Knežević su se Ustavnom sudu žalili na odluku Skupštine o skidanju imuniteta zbog navodnog učešća u navodnom državnom udaru.

Iz spisa proizlazi da se sudija izvjestilac u slučaju žalbe Kneževića, Mevlida Muratović poziva na mišljenje Zakonodavnog odbora, a koje je potpisala poslanica DPS-a Marta Šćepanović. Ne poziva se na mišljenje Skupštine Crne Gore.

"Vijesti" su ranije objavile da je u slučaju Kneževića procedura prekršena jer radno tijelo Skupštine ne smije Ustavnom sudu dostavljati mišljenja, već to čini predsjednik parlamenta, nakon plenarne sjednice. Ustavni sud nije odgovorio na pitanja da li su ovakve procedure dio njihove prakse. Ni Šćepanović nije odgovorila “Vijestima” koji su razlozi kršenja procedure propisane zakonima.

Iz Brajovićevog kabineta ranije su “Vijestima” dostavili mišljenja za Mandića i Kneževića, oba sa potpisom šefa Skupštine, tvrdeći pri tom da sudu nisu dostavili mišljenje koje je potpisala Šćepanović.

"Nakon potvrde sudskih spisa o brutalnom kršenju procedure od strane Ivana Brajovića, jasno je da se radilo o ubrzanom falsifikovanju mišljenja, kako bi bezuspješno prikrili činjenicu da su na Administrativnom odboru u Skupštini, protivno zakonu, Mandiću i meni ukinuli imunitet i odredili pritvor”, kazao je Knežević "Vijestima".

Prema njegovim riječima, zbog toga su ranije podnijeli krivične prijave protiv Brajovića i predsjednika Administrativnog odbora Luiđa Škrelje (DPS) “kao odgovornih u dirigovanom poduhvatu obručuna sa DF-om”.

Knežević ukazuje na to da se “da farsa bude potpuna, pobrinulo sedmoro sudija Ustavnog suda, koji su, iako su bili upoznati sa brutalnim kršenjem procedure, po nalogu šefa režima odbacili žalbe”.

"I time krunisali potpuno posrnuće institucije, koju, na sramotu svih građana, predstavljaju. Nakon ovog besudnog primjera, postavlja se pitanje da li su u ovakvoj državi potrebni ovakav Ustavni sud i ovakva Skupština koji su postali servis kriminalno-mafijaške hobotnice, koja tuži i presuđuje", zaključio je Knežević.

Bonus video: