Darmanović: Kršenje osnovnih principa OEBS-a ozbiljan izazov

Tema sastanka ministara, kojim je predsjedavao ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Sebastijan Kurc, bila je izgradnja povjerenja putem dijaloga i saradnje u kontekstu rješavanja krize evropske bezbjednosti
0 komentar(a)
Srđan Darmanović OEBS, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Srđan Darmanović OEBS, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 11.07.2017. 15:51h

Povrede osnovnih principa i vrijednosti OEBS-a, kao što su nepovredivost granica, uzdržanost od upotrebe sile u međunarodnim odnosima i poštovanje unutrašnjeg i spoljnog suvereniteta država, predstavljaju ozbiljan izazov evropskom bezbjednosnom sistemu, ocijenio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Darmanović je danas učestvovao na Neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država učesnica OEBS-a, koji je održan u Mauerbahu.

Tema sastanka, kojim je predsjedavao ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove Austrije Sebastijan Kurc, bila je izgradnja povjerenja putem dijaloga i saradnje u kontekstu rješavanja krize evropske bezbjednosti.

„Ovogodišnji neformalni sastanak na visokom političkom nivou, imao je za cilj da podstakne dijalog o ključnim izazovima u oblasti bezbjednosti i trasira put za usvajanje važnih odluka na redovnom, decembarskom Ministarskom savjetu OEBS-a“, kaže se u saopštenju.

Darmanović je, tokom izlaganja, kazao da povrede osnovnih principa i vrijednosti OEBS-a, kao što su nepovrjedivost granica, uzdržanost od upotrebe sile u međunarodnim odnosima i poštovanje unutrašnjeg i spoljnog suvereniteta država predstavljaju ozbiljan izazov evropskom bezbjednosnom sistemu.

„Kriza u, i oko Ukrajine, u velikoj mjeri je pokazala oštre posledice upravo nepoštovanjem principa zajednički dogovorenih od strane država učesnica“, kazao je on.

Kako je istako, kršenje pravilnika zasnovanog na međunarodnim principima i vrijednostima OEBS-a, glavni je pokretač rastućeg nepoverenja, gubitka povjerenja i inteziviranja međudržavnih tenzija u području OEBS-a.

„U tom cilju ponavljamo našu snažnu podršku i pozivamo na punu implementaciju i suštinsku nadogradnju Bečkog dokumenta kao ključnog političko-vojnog sporazuma OEBS-a za poboljšanje multilateralne stabilnosti, vojne predvidljivosti i uzajamnog povjerenja“, poručio je Darmanović.

Ukazujući i na druge bezbjednosne izazove, posebno nasilni ekstremizam i radikalizaciju koji vode ka terorizmu, organizovani kriminal, rastući migracioni pritisak, zlonamjerne sajber aktivnosti i kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, on je zaključio da OEBS pruža jedinstvenu platformu za dijalog i alate za rješavanje tih prijetnji.

U okviru Neformalnog sastanka, Darmanović je učestvovao i na okruglom stolu na temu „Strukturirani dijalog o bezbjednosti“, koji predstavlja dio procesa koji je inicirao predsjedavajući OEBS-a Sebastijan Kurc, shodno ministarskoj deklaraciji iz Hamburga.

Darmanović je ukazao na neophodnost dublje analize i razjmene mišljenja među državama učesnicama o percepciji prijetnji u području OEBS-a, uključujući razvoj vojnih doktrina i trendova u pozicioniranju vojnih snaga u Evropi.

„Kao i mnogi drugi, dijelimo zabrinutost zbog obimnih vojnih vežbi, netransparentnog vojnog pozicioniranja, kao i opasnih vojnih incidenata u blizini međunarodnih granica,“ rekao je Darmanović.

Kako je saopšteno izMinistarstva, okrugli sto je, između ostalog, bio prilika za iznošenje ideja i preporuka za predstojeći Ministarski savjet zakazan za decembar, kao i šansa za ponovnu izgradnju povjerenja među državama učesnicama i rješavanju rastućih, zajedničkih bezbjednostnih prijetnji i izazova.

Bonus video: