Rodiću oduzeli telefon "zbog A2A", a čitaju prepisku sa DF

Iz AK ranije saopšteno da se saznanja do kojih se dođe prilikom pretresa advokata, ne mogu koristiti radi vođenja postupka protiv klijenta
147 pregleda 14 komentar(a)
Goran Rodić, Foto: Luka Zeković
Goran Rodić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.07.2017. 05:34h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tražilo je da se liderima Demokratskog fronta oduzmu pasoši zbog sms prepiske između Milana Kneževića i njegovog branioca Gorana Rodića, pronađene u advokatovom oduzetom telefonu.

To piše u rješenju kojim je Viši sud 6. jula naložio da se Kneževiću i Andriji Mandiću oduzmu putne isprave.

Rodićev telefon oduzet je krajem juna po nalogu SDT-a, koje ga sumnjiči da je u predmetu A2A počinio krivično djelo davanje mita putem podstrekivanja.

SDT je njegovu komunikaciju sa Kneževićem nezakonito iskoristilo, proizlazi iz saopštenja Advokatske komore. “Predmeti, spisi ili dokumenta, kao i saznanja do kojih se dođe prilikom pretresa advokata i advokatske kancelarije, ne mogu koristiti radi vođenja postupka protiv bilo koje stranke te advokatske kancelarije”, saopštili su ranije iz AK.

SDT, na čijem je čelu Milivoje Katnić, 5. juna tražilo je da se liderima DF-a, osumnjičenima za pokušaj terorizma na oktobarskim izborima 2016. pasoši oduzmu kako ne bi ometali postupak odlaskom u drugu državu. Dan kasnije sud je od njih dobio dopunu tog prijedloga.

“Tužilac je u dopuni prijedloga naveo da iz dostavljenih komunikacija između okrivljenog Knežević Milana i Gorana Rodića proizlazi plan i namjera za odugovlačenje krivičnog postupka, navodeći da se iz njih utvrđuje da će okrivljeni nastojati da po svaku cijenu izdejstvuju odlaganje krivičnog postupka tako što će tražiti od suda odlaganje radi pripreme odbrane, a nakon toga i traženje izuzeća postupajućeg predsjednika Vijeća, a što utvrđuju iz komunikacije koja je obavljena dana 20. juna 2017. godine”, piše u obrazloženju rješenja Višeg suda.

Knežević i Rodić tog dana komunicirali su preko WhatsAppa.

U prepisci, u koju su “Vijesti” imale uvid, Knežević obavještava svog branioca da je ročište u tom predmetu zakazano za 19, 20. i 21. jul.

Nakon toga, Rodić mu odgovara da je to neprimjereno ubrzanje procesa, jer još niko nije dobio spise:

“Sem onih predloženih optužnicom - a to sve treba čekirati i obraditi. Ja sam u petak slao urgenciju za spise, ali još ništa”, odgovorio je advokat.

Nakon nekoliko razmijenjenih poruka, Rodić Kneževiću objašnjava da im je u interesu da se drže zakona i osnovnih načela krivičnog postupk:

“I tražimo ono što nam po zakonu pripada - to je sve spise i dovoljno vremena za pripremu odbrane”.

Knežević ga nakon toga pita:

“A što možeš da uradiš, da tražiš odlaganje?”

“Naravno, i to nas više branilaca da zajedno postavimo problem - objektivno, ni ona od dobijanja predemeta, do 19. jula ne može da odradi 27 registratora, već da je baš briga i po direktivi opštoj žuri”, odgovorio je Rodić...

Svom klijentu nakon toga objasnio je da se u slučaju da Viši sud ne prihvati predlog odbrane za odlaganje, može tražiti izuzeće.

Na Kneževićevo pitanje “kako oni misle da učestvujemo u procesu, a nismo imali uvid u sve spise predmeta”, Rodić odgovara:

“Oni silom, ako može i floskulama šupljim, ali mi imamo napismeno sve što smo tražili, hronološki, tako da i nepismeni može uočiti šta se radi”.

Iz SDT-a “Vijestima” je krajem prošle sedmice rečeno da “uprkos naporima SDT-a da što prije dođe do suđenja u slučaju državnog udara, ima naznaka da će tu biti velike opstrukcije, nedolaska okrivljenih na ročišta, zahtjeva za odlaganje”.

Tada nijesu precizirali da su naznake dobili iz Rodićeve komunikacije sa klijentom.

Bonus video: