Kriza u budvanskoj vlasti: Krapović poručio da su spremni za nove izbore

Krapović je poručio da neće prihvatati ničije uslove, i pozvao sve one koji su nezadovoljni aktuelnom izvršnom vlašću da povuku javno svoje povjerenje
0 komentar(a)
SO Budva, Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
SO Budva, Dragan Krapović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 10.07.2017. 17:20h

Budvanska vladajuća koalicija (Demokrate, DF, SNP, DEMOS, URA, LP, SDP, nezavisni odbornik) nalazi se u dubokoj krizi, nakon što ni danas, nije bilo kvoruma kako bi sjednica lokalnog parlamenta bila nastavljena. Sjednica SO je krajem maja prekinuta jer ni tada nije bilo kvoruma, a danas se u skupštinskoj sali nijesu pojavili nezavisni odbornik Stevan Džaković i odbornik SNP Goran Pejović. To je bilo nedovooljno da se sjednica održi, jer niko od odbornika opozcije nije htio da da kvorum.

Džaković je sat prije početka zasijedanja uputio zvanične uslove podrške vladajućoj koliciji, dok iz SNP nijesu odgovorili zbog čega je njihov odbornik bio odsutan.

Šef lokalnog parlamenta Đorđije Vujović nakon pola sata, koliko se čekalo da se svi odbornici vladajuće koalcije sakupe, proglasio da sjednica ne može biti održana jer nema kvoruma. Odbornici opozicionog DPS sve vrijeme su bili u holu ispred skupštinske sale.

Gradonačelnik Dragan Krapović poručio je da neće prihvatati ničije uslove, i pozvao sve one koji su nezadovoljni aktuelnom izvršnom vlašću da povuku javno svoje povjerenje.

„Kvoruma nema jer nije došao odbornik Džaković, kao i gospoda iz SNP-a. To je njihov izbor, što se nas tiče, predsjednik Skupštine opštine i ja imamo dogovor, sjednice će biti zakazivane po redu, ko želi da prisustvuje, nekada prisustvuje, ko ne želi, to je njegov izbor. Rekao sam na početku svoga mandata, većina ili postoji ili ne. Nikakvih uslovljavanja, i to podvlačim, neće biti. Ni jedan uslov niko neće ispostaviti javno ili tajno da će uticati na ovu upravu. Ukoliko neko smatra da ova uprava ne radi dobro, svi imaju pravo da povuku podršku u svakom trenutku. Ako neko smatra da ovdje ne postoji većina i da ova vlast ne funkcioniše, taj treba da preuzme odgovornost i preuzme određene poteze. Treba da se inicira skraćenje mandata , ili nešto drugo, treće, ne znam šta su sve opcije...“ kazao je Krapović.

"Ako neko smatra da ovdje ne postoji većina i da ova vlast ne funkcioniše, taj treba da preuzme odgovornost i preuzme određene poteze. Treba da se inicira skraćenje mandata , ili nešto drugo, treće, ne znam šta su sve opcije...“ kazao je Krapović.

On je kazao da je pročitao uslove odbornika Džakovića.

„Meni ne pada napamet da našem poslaničkom klubu pričam šta će i kako će inicirati u republičkom parlamentu, to je njihova stvar. Lično se zalažem za otvorene liste, od početka smatram da je to pravi put, međutim, nikakvog uslovljavanja neće biti. Za sjutra smo zakazali novu sjednicu po hitnom postupku, jako ozbiljan dnevni red, naravno svako neka se ponaša u skladu sa svojim razmišljanjima i odgovornošću“, kazao je Krapović.

Upitan da li su Demokrate spremne za izbore u Budvi, kao mogućem rješenju trenutne situacije, Krapović je kazao da su „apsolutno u svakom trenutku spremni za izbore“.

„Naravno, onaj koji nije ovdje mora da inicira tako nešto. Građani se ne mogu držati kao taoci. Njih ne interesuje ni otvorene liste, niti neka naša eventualna nezadovoljstva, njih interesuje da se opštinom upravlja kako treba i da se sezona odvija. Mislim da je to do sada bio slučaj, ali ostavljam svakome da cijeni. Ali mora se preuzeti odgovornost i preuzeti potezi“, poručio je Krapović.

Šef parlamenta, koji je iz redova DF, Đorđe Vujović kazao je da koalicija ne funkcioniše na najbolji način, ali da ne prihvataju nikakva uslovljavanja.

"Ipak, na prošloj sjednici, nedostatak kvoruma, nije bila slučajnost, sada vidim da koalcija ne funkcioniše na najbolji način. Dokaz za to je nedolazak dva odbornika, pa čak i uslovljavanje. Mi smo do sada izašli sve u susret odborniku Džakoviću, njegovim zahtjevima vezano za otvorene liste, da smo usvojili određene odluke na SO i uputili ih dalje. Ovo što kolega Džaković traži, odmah da mu odgovorim da nam ne pada na pamet da ćemo uslovljavati poslanike DF da postupaju po njegovim zahtjevima. Mislim da je ovo smišljeno, jer svako ko se iole bavi politikom i nije laik, savjestan je da ne može takav jedna zahtjev da se usvoji. Drago mi je što su u sali bili svi odbornici DF i Demokrata u Sali, i pokazujemo da smo oslonac ove vlasti i ozbiljan političku subjekt“, kazao je Vujović.

Za sjutra je zakazana hitna sjednica, koja će biti zatvorena za javnost, jer je tajnost tražilo Specijalno državno tužilaštvo. Odbornici treba da se izjasne da li će dati saglasnost na sporazume Tužilaštva i građevinske kompanije „Gugi commerce“ oko izmirivanje štete od šest miliona eura koje su učinjene malverzacijama ove firme i budvanske krminalne grupe. Odbornici će biti upoznati na koji način će se šteta nadomjestiti, odnosno koliko u novcu, a koliko u nekretninama.

Na provjeri i mandat Krapovića?

Iako se izbori nameću kao eventulano rješenje izlaska iz ćorsokaka, ono što se moglo danas čuti od pojedinih konstituenata vladajuće koalcije je i predlog da se stavi na provjeru mandat aktulenog gradonačelnika Dragana Krapovića, odnosno da li ima podršku svih 17 odbornika. Jedan od predloga je da se upravljanje gradom ponudi nestranačkoj ličnosti, a ne isključuje se i manjinska podrška nekoj novoj vlasti.

Sve opcije su u igri, ali o njima se još ne izlazi u javnost.

Bonus video: