Opština Bar odbacila optužbe GP URA: Nemamo kad da se bavimo politikantstvom

"Konstatacija o lošem upravljanju ne stoji niti je ikad stojala već naprotiv odgovorna i posvećena politika prema svim građanima Opštine Bar kojima smo dužni da podnosimo izvještaj za svoj rad jer su nam oni i dali povjerenje vjerujući da mi to možemo najbolje što i dokazujemo"
121 pregleda 1 komentar(a)
grad Bar, Foto: Anto Baković
grad Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 07.07.2017. 19:18h

Opština Bar odbacila je danas optužbe barskog odbora Građanskog pokreta URA da postoji osnovana sumnja oko načina trošenja novca iz kredita koji je Opština Bar uzela kod KFW banke, za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u ukupnom iznosu od 12.229.000 eura.

"Odluka o zaduživanju Opštine Bar kod Njemačke razvojne banke - KfW banke, uz prethodno dobijenu saglasnost Vlade Crne Gore a u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, kreditom u iznosu od 10 miliona eura za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Volujici, usvojena je na sjednici SO Bar održanoj 19. jula 2016.godine i objavljena u "Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi" br. 32/2016 od 26. jula 2016.godine", navodi se u saopštenju Opštine Bar.

U saopštenju se dodaje da Ugovor o prosleđivanju sredstava ovog kredita do sada nije potpisan, već ova sredstva imaju status rezervisanih sredstava kod KfW banke odnosno Ministarstva finansija namijenjenih Opštini Bar.

"Na osnovu potreba i utvrđenih prioriteta za korišćenje ovih veoma povoljnih sredstava kao i opravdanih zahtjeva građana iz naselja Sv.Ivan, Veliki Pijesak, Utjeha i mjesta koja gravitiraju ovom području donijeta je opravdana i racionalna odluka da se kreditna sredstva u prvoj fazi preusmjere za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u navedenim naseljima kako bi se riješili krucijalni problemi građana jer su građani, njihovi prioriteti i obejzbjeđenje kvalitetnih uslova života najvažniji a da se u drugoj fazi radi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Volujici. Sa ovim su upoznati i odbornici na sjednici SO Bar a time i javnost putem Radio Bara koji direktno prenosi zasijedanja sjednice SO Bar", kazali su iz Opštine Bar.

Opština Bar tvrdi i da je za realokaciju ovih sredstava dobila saglasnost Ministarstva finansija, Ministarstva održivog razvoja i turizma i Vodacoma kao i načelnu saglasnost KfW banke čiji se eksperti očekuju da dođu i na licu mjesta verifikuju ovaj plan i aktivnosti odnosno realokaciju upotrebe rezervisanih sredstava.

"Samim tim, konstatacija o lošem upravljanju ne stoji niti je ikad stojala već naprotiv odgovorna i posvećena politika prema svim građanima Opštine Bar kojima smo dužni da podnosimo izvještaj za svoj rad jer su nam oni i dali povjerenje vjerujući da mi to možemo najbolje što i dokazujemo. Ova naša priča nije politikanska za razliku od dnevnih politikanata, neostvarenih u politici i poslu i nemamo kada da se bavimo politikantstvom u punom jeku radova i rekordnoj turističkoj sezoni", poručili su iz Opštine Bar.

Rekli su i da što se tiče kredita u iznosu od 12.299.000 eura navode da se sredstva isključivo i strogo namjenski koriste i u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore, donešenom odlukom SO Bar o zaduženju za isti i u skladu sa potpisanim ugovorom za navedena sredstva sa KfW bankom.

"Ova banka ni u kom slučaju ne dozvoljava nenamjensko trošenje sredstava jer u svakom momentu ima uvid u trošenje istih jer su i deponovana na njihovom računu. Da podsjetimo politikante - Sredstva se mogu koristiti isključivo i na jedini mogući kroz izvođenje radova i ovjeravanje situacija od strane nadzora. Ovjerene situacije od strane nadzora prosleđuju se Vodacomu a Vodacom iste prosleđuje Ministarstvu finansija na uvid i KfW banci na plaćanje u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima i međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja jer samo tako i može, što znači da se ta sredstva plaćaju sa računa KfW banke a ni u kom slučaju sa računa Opštine Bar što je definisano ugovorom i odlukom o zaduženju", zaključuje se u saopštenju Opštine Bar.

Bonus video: