Nurković mjerka fotelju Husovića

"Nurković je veoma uticajan u BS-u i predstavlja najjači rožajski odbor, zbog čega je najizglednije da naslijedi Husovića”, kaže izvor "Vijesti"
329 pregleda 27 komentar(a)
Osman Nurković, Rafet Husović, Foto: Arhiva Vijesti
Osman Nurković, Rafet Husović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.07.2017. 05:40h

Ministar saobraćaja Osman Nurković mogao bi da naslijedi Rafeta Husovića na mjestu predsjednika Bošnjačke stranke (BS), sazanju "Vijesti".

Husović je kolegama u vrhu partije najavio da će se povući sa čela partije, a prema navodima radija Antena M povlačenje bi mogao ozvaničiti na sjednici Glavnog odbora koja je zakazana za subotu.

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti" iz BS Husović je i ranije nagovještavao da bi čelo stranke mogao napustiti narednog maja, ali je tu odluku ubrzao kako bi stranački vrh bio spreman za izbore u Rožajama, Bijelom Polju, Plavu, Gusinju i Podgorici koji bi trebali da se održe naredne godine.

Sagovornici "Vijesti" navode da će za novog predsjednika biti kandidovan Nurković, kao uticajan predstavnik partijske centrale iz Rožaja. Husović i Nurković juče nijesu odgovarali na telefonske pozive novinara "Vijesti".

"Nurković je veoma uticajan u stranci i predstavlja najjači rožajski odbor, zbog čega je najizglednije da naslijedi Husovića. Iako su u ostalim odborima na sjeveru sumnjičavi prema njegovoj kandidaturi, Nurkoviću na ruku može ići i podrška premijera Duška Markovića koji je veoma zadovoljan saradnjom sa ministrom saobraćaja. Kao i Husović i Nurković je blizak sa reisom Islamske zajednice Rifatom Fejzićem, što bi mu moglo pomoći da obezbijedi podršku članstva i dijela javnosti", kazao je sagovornik "Vijesti" iz BS-a.

Prema tvrdnjama sagovornika "Vijesti", novo stranačko rukovodstvo bi nakon vanrednog kongresa pokrenulo promjene u opštinskim odborima i otvorilo prostor za smjene u odborima sa kojima je Husović imao problema.

Odbori u Bijelom Polju i Petnjici raskinuli su koalicije sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) u Bijelom Polju i Petnjici, pozivajući stranački vrh da isto učini i na državnom nivou, a prvi čovjek plavskog odbora Orhan Šahmanović otvoreno je kritikovao politiku vrha stranke pozivajući ih na saradnju sa opozicijom.

Husović je predsjednik Bošnjačke stranke od njenog osnivanja, a od februara 2006. za stranačkog lidera reizabran je i 2011. i 2015. godine. U Vladi Crne Gore trenutno pokriva mjesto potpredsjednika za regionalni razvoj, a tokom političke karijere bio je i ministar bez portfelja.

Bonus video: