Našim parama pita za partije

Glavni grad preko agencije “Damar plus”, koja je posao dobila na tenderu za 8.508 eura, planira da tokom ove godine uradi tri ankete
79 pregleda 4 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.07.2017. 19:44h

Odbornici opozicije u Skupštini Glavnog grada ocijenili su da gradonačelnik Slavoljub Stijepović vrši zloupotrebu javnih resursa, jer će ovlašćena agencija kroz tri ankete, koje će biti plaćene iz gradske kase, građane anketirati o nivou povjerenja političkim partijama.

Iz Glavnog grada, međutim, juče nije odgovoreno po kom osnovu gradonačelnik ima pravo da kroz ankete koje plaćaju poreski obveznici građane anketira i o tom pitanju.

“Glavni grad kontinuirano sprovodi istraživanje javnog mnjenja, a takva konstatacija se nalazi i u samom tekstu gdje se kaže da „ovaj projektni zadatak podrazumijeva i izradu komparativnih analiza istraživanja i to u odnosu na istraživanja u toku 2015. i 2016. godine“, godinama koje nijesu bile izborne. U toku 2016. godine, zbog javnosti poznatih procedura po Zakonu o javnim nabavkama, istraživanja nisu obuhvatila sva tri perioda”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Glavni grad preko agencije “Damar plus”, koja je posao dobila na tenderu za 8.508 eura, planira da tokom ove godine uradi tri ankete, tokom kojih će se građani izjasniti da li su zadovoljni radom gradonačelnika, gradskih preduzeća, nivou povjerenja i podrške određenim političkim partijama i koalicijama...

Odbornik Demokrata Vladimir Vujović ocijenio je da nije nimalo naivno da u “osjetljivom političkom trenutku” vlast pita građane o nivou povjerenja političkim partijama.

“Umjesto da građani pitaju njih šta je sve realizovano od onog što su obećali u izbornom programu, oni njih pitaju o političkim partijama...To je lijep način da se građanima potroši novac, jer je ovdje riječ o njihovom novcu”, kazao je Vujović.

Odbornik u Skupštini Glavnog grada i potpredsjednik podgoričkog odbora GP URA Luka Rakčević je istakao da može da razumije potrebu lokalne uprave da, kroz terensko anketiranje, čuje šta građani misle o njenom radu, pravcima daljeg djelovanja i određenim kapitalnim projektima.

“Međutim, predstavnici DPS-a ne bi bili „mirni“, ukoliko i te ankete, rađene od novca građana Podgorice, ne bi podredili interesima svoje partije”, kazao je Rakčević.

Iz Glavnog grada tvrde da su dosadašnja istraživanja javnog mnjenja bila dostupna i opozicionim partijama i zainteresovanoj javnosti.

“Ovo je još jedan vid participacije građana u politikama Glavnog grada, jer građani imaju priliku da na taj način učestvuju u kreiranju politika i projekata od značaja za lokalnu upravu...”, saopšteno je iz gradske uprave.

Rakčević, međutim, tvrdi da je praksa potpuno drugačija, iako bi bilo logično da su ukupni rezultati navedenih anketa dostupni drugim odbornicima u Skupštini, ali i zainteresovanoj široj javnosti, s obzirom da se plaćaju novcem poreskih obveznika.

“Ja sam, prije skoro dva mjeseca, tražio od lokalne uprave da mi, kao odborniku, dostavi sva istraživanja javnog mnjenja koje je Glavni grad naručivao u toku 2016. i 2017. godine, i plaćao budžetskim sredstvima. Shodno ustaljenoj praksi, lokalna uprava na taj zahtjev nije odgovorila“, istakao je Rakčević.

Odbornica DF-a Branka Bošnjak je kazala da smo se već navikli na zloupotrebu javnih resursa gradonačelnika, te je ne iznenađuje da nastavlja sa tim i o trošku građana vrši klasičnu anketu političkog rejtinga partija.

“Interesantno je da će se rangirati rad odborničkih klubova, a ono što je minimum da bi javnosti bio dostupan njihov rad i to kako zastupaju svoje birače je prenos sjednica. Glavni grad je jedini koji nema direktni prenos ni radio ni TV... a jasno je i zašto, jer nikad DPS nije siguran kakve će “bisere” Stijepović i njegovi odbornici da 'lupe'”, kazala je Bošnjak.

Bajčetić: Pumpaju rejting pred lokalne izbore

Nikola Bajčetić (DF) je ocijenio da se najavljene ankete mogu smatrati kao još jedan u nizu marketinških poteza DPS-a, koji se realizuje od novca svih građana Glavnog grada sa ciljem "pumpanja" rejtinga pred lokalne izbore koji su predviđeni u prvoj polovini naredne godine.

“... Mnogo je vjerovatnije da budu anketirani politički lojalni građani dokazani aktivisti vladajuće partije. Povod za pomenutu sumnju je upravo dio ankete koji će se odnositi na ocjenu građana vezanu za rad odborničkih klubova u Skupštini Glavnog grada”, kazao je Bajčetić.

Bonus video: