DPS: DF i "Vijesti" prijete i pritiskaju VDT

19 komentar(a)
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
DPS LOGO , Demokratska partija socijalista, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.07.2017. 18:23h

Demokratska partija socijalista saopštila je da su Demokratski front i "Vijesti" na zadatku slanja prijetnji Vrhovnom državnom tužiocu.

Tekst saopštenja prenosimo u cjelosti:

"Sasvim je očigledno i političkim laicima da su danas Demokratski front i medijski koncern „Vijesti“ na istom zadatku slanja otvorenih poruka i prijetnji Vrhovnom državnom tužiocu i pravosudnim organima.

Povod im je bilo saopštenje Demokratske partije socijalista Crne Gore - reakcija na tvrdnju jedne opozicione partije da iza pisma Predsjednika Crne Gore Vrhovnom državnom tužiocu stoji naša Partija i njen lider Milo Đukanović. Objedinjeni mržnjom prema DPS i Đukanoviću, svako od njih je tu vidio ono što želi i što mu odgovara, ne vodeći računa o sadržaju i činjenicama.

Tekst Vladana Žugića u današnjim „Vijestima“ pod naslovom „Šamar Vujanoviću, poruka Stankoviću“ to najbolje ilustruje. U njemu se ne vidi ono što je očigledno, već se čitaocima sugeriše ono što „Vijesti“ priželjkuju.

Logično je da je DPS imala potrebu da saopšti javnosti notornu istinu – da nije imala nikakvu ulogu niti prethodna saznanja o Vujanovićevom pismu Stankoviću. „Vijesti“ su to čitaocima predstavile kao šamar Predsjedniku i poruku Vrhovnom državnom tužiocu.

Na toj liniji je i naknadna pamet autora teksta, u namjeri da se makar i najopštiji politički komentari, saopšteni prije nekoliko mjeseci, sada tumače kao miješanje u rad VDT. Tačno je, dakle, da je lider najjače političke partije Milo Đukanović rekao da je u odluci VDT-a o zabrani hapšenja Andrije Mandića i Milana Kneževića bilo više politike nego prava, čime je poručio da nije dobra pravna i demokratska legitimacija države u kojoj za istu nečasnu radnju protiv Crne Gore Mandićev vozač odgovara pred sudom iz pritvorske jedinice ZIKS-a, a Mandić i Knežević kao slobodni ljudi. Kao što bi danas dodali da je jednako problematično da za istu nečasnu radnju protiv Crne Gore Medojevićev vozač odgovara iz pritvorske jedinice ZIKS-a, a Medojević sa slobode. Vidjeli oni to ili ne, ovo nedvosmisleno stvara utisak da u ovoj državi postoje dva pravna sistema – jedan za političare, drugi za građane. Previdimo za trenutak ono što se teško može previdjeti – da su iz ove privilegije za političare isključeni svi oni koji imaju bilo kakvog dodira sa DPS-om. Logično bi bilo očekivati da ovakav utisak zasmeta svakom građaninu sa elementarnim demokratskim kapacitetima, a posebno da bi to morao primijetiti medij koji sebe predstavlja perjanicom demokratskih procesa u Crnoj Gori.

Ali, opsesija i zlonamjernost „Vijesti“ u kontinuiranom bavljenju DPS-om i našim čelnim ljudima, sužava vidike da se uoči nešto što je tako očigledno, pa se po svaku cijenu i bukvalno na silu u istu priču pokušava uvući i premijer Duško Marković. U galimatijasu svega i svačega u ovom tekstu, da bi se potkrijepila teza o navodnim porukama VDT-u, ulazi se u spekulacije i o njegovoj smjeni, sa namjerom da se poruči da DPS u postojećem rasporedu poslaničkih mjesta nema kapaciteta da smijeni VDT, mada DPS ni u primisli nije otvarala to pitanje. Namjerno se previđa da ovog VDT, kao uostalom ni jednog drugog tužioca, nije moguće izabrati bez DPS-a.

Valjda ohrabreni ovakvom podrškom iz „Vijesti“, lideri DF-a zapjenušano govore o nekakvoj „nebeskoj“ pravdi, izbjegavajući vrlo smišljeno i tendenciozno ovozemaljsku odgovornost za sopstvene postupke.

Upravo su oni, koji najviši zakonodavni dom nazivaju „Sinđinom skupštinom“, poodavno svojim odlukama i djelovanjem sebe legitimisali kao Sinđinu vojsku i družinu. Sve što rade i pričaju je ustvari njihova manipulacija da bi izbjegli suočavanje sa crnogorskim pravosuđem. Zaista izgleda smiješno kada oni iskazuju „brigu“ za bilo koju drugu partiju, posebno kad spekulišu o raskolu u DPS zbog njih, u trenutku kada su sami u problemima do guše.

Svojim postupcima su iznevjerili pojedinačno svakog od 80.000 građana na koje se ovih dana učestalo pozivaju. Zaboravljaju da ti ljudi nijesu glasali ni za bojkot, ni za rušenje države i njenih institucija, ni za izdaju Crne Gore, ni za besprizorno i kukavičko ponašanje lidera DF-a. Zato ih masovno i napuštaju ti isti birači, što se jasno vidi kroz sva istraživanja javnog mnjenja.

To što se DF u golom strahu od ishoda više krivičnih procesa koji se vode protiv njih kukavički brani napadima na državu i prijetnjama sukobima, ogledalo je njihove politike i političkog dostojanstva. Jednako kao što je ogledalo „objektivnosti“ „Vijesti“ danas zasijalo u punom sjaju kroz otvorenu podršku DF-u i medijski pritisak na VDT", navode iz DPS.

Bonus video: