CEDEM: DPS 39 odsto podrške građana, Demokrate 19,9

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, lideri Demokrata i DPS-a, Aleksa Bečić i Milo Đukanović, najbolje su ocijenjeni političari
0 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Reuters
Filip Vujanović, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2017. 17:30h

Demokratska partija socijalista (DPS) ima najbolji rejting među partijama u Crnoj Gori (39 odsto), a slijedi Demokratska Crna Gora Alekse Bečića sa 19,9 odsto podrške građana, rezultati su istraživanja javnog mnjenja Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Treća partija po snazi je Demokratski front (DF) koji, prema istraživanju, ima podršku 11,6 odsto građana.

Demos Miodraga Lekića ima podršku od 5,9 odsto ispitanika, dok Socijalističku narodnu partiju (SNP) podržava 4,9 odsto ispitanika.

GP URA, po istraživanju CEDEM-a, podržava četiri odsto ispitanika, a Socijaldemokratsku partiju (SDP) Ranka Krivokapića 3,9 odsto.

Socijaldemokrate Ivana Brajovića imaju podršku 3,2 odsto građana, dok Bošnjačku stranku (BS) podržava 3,1 odsto ispitanika, saopšteno je na konferenciji za medije CEDEM-a.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, lideri Demokrata i DPS-a, Aleksa Bečić i Milo Đukanović, najbolje su ocijenjeni političari.

Vujanović je dobio prosječnu ocjenu 2,75, Bečić 2,72, dok je Đukanović dobio prosječnu ocjenu 2,48.

Prema istraživanju, predsjednik URA Dritan Abazović ima prosječnu ocjenu 2,24. Premijer Duško Marković našao se na petoj poziciji, s prosječnom ocjenom 2,19.

Prosječnu ocjenu 2,17 dijele ministar prosvjete Damir Šehović i lider Demosa Miodrag Lekić. Snežana Jonica iz SNP-a i predsjednik parlamenta Ivan Brajović su, prema istraživanju, ocijenjeni sa 2,15

Tri najlošije ocijenjena političara su, prema istraživanju CEDEM-a, Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore (1,73), Andrija Popović iz Liberalne partije (1,66) i predsjednik Crnogorske Dragan Ivančević (1,55).

Za DF kao koaliciju

Na pitanje za kojeg konstituenta DF-a ispitanici glasaju, najviše njih (62 odsto) je odgovorilo da ne glasaju ni za koga pojedinačno, već za koaliciju partija. 15,1 odsto ispitanika se opredijelilo za Novu, 8,5 za Radničku partiju, 7,2 za PzP, a 4,5 za DNP.

30 odsto ispitanika smatra da bojkot Parlamenta od strane opozicije nije opravdan, 33,6 odsto misli da je opravdan. Prema rezultatima istraživanja, o bojkotu opozicije nema stav 35,4 ispitanih.

24,4 ispitanika misli da će će opozicija prekinuti bojkot i vratiti se u parlament, 23 odsto ne misli tako, a 52,6 nema stav po tom pitanju.

Kako je saopšteno iz CEDEM-a, istraživanje je rađeno od 5. do 26. juna 2017. u svim opštinama u Crnoj Gori, a učestvovalo je 1.032 ispitanika.

Stanardna statistička greška mjerenja iznosi +/-3.1% za pojave sa incidencom od 50% sa intervalom povjerenja od 95% .

Poststratifikacija je rađena po polu/rodu, godinama starosti i nacionalnoj pripadnosti.

Istraživanje nije niko naručio, već CEDEM to samoinicijativno radi svakog juna i decembra, rečeno je "Vijestima" u toj NVO.

Bonus video: