Bečić: Bojkot opozicije do srži ogolio prirodu režima

"Predsjednik Demokrata, u tom smislu, naročito je pocrtao nemoguće uslove u kojima su se održali Parlamentarni izbori 2016. godine, imajući u vidu dešavanja na sam izborni dan koja su ključno opredijelila "pobjednika" na tim izborima", navodi se u saopštenju
6 komentar(a)
Alison Kemp, Aleksa Bečić, Foto: Demokrate
Alison Kemp, Aleksa Bečić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 03.07.2017. 14:14h

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, primio je u radnu posjetu, u Podgorici, ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Alison Kemp, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Sastanku, koji je obilježila sadržajna razmjena mišljenja o političkoj situaciji u Crnoj Gori i opštoj društvenoj klimi, prisustvovali su i: generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović i Ivan Vukčević, savjetnik za politička pitanja u Ambasadi Velike Britanije.

"Predsjednik Bečić je visokoj gošći, koja je nedavno stupila na dužnost, poželio dobrodošlicu u najljepšu zemlju na svijetu, ali i u državu u kojoj vlast nikada nije smijenjena na izborima. Na iskazano interesovanje ambasadorke Kemp, gospodin Bečić se kratko osvrnuo na uzroke koji su doveli do duboke političke krize koja je na snazi u Crnoj Gori. U tom smislu, predsjednik Demokrata je ambasadorku upoznao sa činjenicom da duboka politička i svaka druga kriza u Crnoj Gori datira već duži niz godina, a nešto izraženijim intenzitetom, definitivno, od 2011. godine. Praveći kratku retrospektivu u odnosu na poslednjih nekoliko godina, Bečić je naročito naglasio nepovjerenje koje postoji, izazvano nakon što je DPS prekršio svaki sporazum i svaku riječ koju je dao opozicionim subjektima prilikom postizanja nekoliko dogovora o izlasku iz krize. Predsjednik Demokrata, u tom smislu, naročito je pocrtao nemoguće uslove u kojima su se održali Parlamentarni izbori 2016. godine, imajući u vidu dešavanja na sam izborni dan koja su ključno opredijelila "pobjednika" na tim izborima. Stoga, bojkot opozicije, kao odgovor na ukupan nedemokratski i neslobodni ambijent u kojem su održani oktobarski izbori do sada se pokazao kao najefikasnije sredstvo u borbi protiv diktatorskog režima, jer je do srži ogolio njegovu prirodu.

U saopštenju se navodi da je Bečić ponovio više puta iskazani stav Demokrata da se njihovi poslanici neće vraćati u Parlament sve dok se, "kumulativno, ne ispune četiri dobro poznata uslova: ponavljanje odnosno održavanje vanrednih Parlamentarnih izbora najkasnije zajedno sa predsjedničkim, ponavljanje izbora u Nikšiću, pravno i političko razrješenje "državnog udara" i stvaranje neophodnih uslova za slobodne i fer izbore."

"Gospodin Bečić je visoku gošću informisao o okolnosti, koja, svakako, može služiti kao primjer i ostalima, da su se poslanici Demokrata odrekli svih privilegija koje ta funkcija sobom nosi - službenih automobila, troškova za gorivo, mobilnih telefona, stanarina, a da najveći dio svojih poslaničkih plata odvajaju u fond iz kojeg se finansira obnova osnovnih škola na seoskom području u Crnoj Gori. U srdačnom razgovoru, predsjednik Demokrata je ambasadorki Velike Britanije stavio na znanje svima primjetan rast Demokratske Crne Gore u svim opštinama. Pored Budve, Kotora, Herceg Novog, u kojima Demokrate imaju svoje najbolje ljude za predsjednike opština, predsjednik Bečić je kao potvrdu prethodno rečenog naveo i nevjerovatan rast povjerenja koji Demokrate osjećaju u svakom kutku Crne Gore, pri čemu je to dočarao i brojkama. Tako, na primjer podrška Demokratama u Mojkovcu na 100% pređenih domaćinstava iznosi 29%, a na Cetinju 26,3%. Ovo je potvrda, kako je rekao, da rast Demokrata niko ne može zaustaviti", zaključio je Bečić.

Bonus video: