Brajović: Vikend susreti vjernika i duhovnika ne mogu se održavati u Skupštini

On je kazao da priče o tome da je Crna Gora u najdubljoj političkoj krizi u svojoj istoriji "apsolutno ne stoje niti su dobronamjerne"
59 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Skupština.me
Ivan Brajović, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 03.07.2017. 11:07h

Vikend susreti vjernika i njihovih duhovnika koje prate televizijske kamere mogu se odžavati negdje drugo, ali ne i u Skupštini Crne Gore, poručio je predsjednik parlamenta, Ivan Brajović.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posjetio je juče ispred Skupštine poslanike Demokratskog fronta (DF), koji su od četvrtka veče u svojim skupštinskim prostorijama.

Brajović je, komentarišući kritike zbog toga što mitropolitu Amfilohiju nije dozvoljeno da uđe u parlament kako bi obišao poslanike Demokratskog fronta, rekao da Skupština nije ni sudnica, ni pozorište, ni crkva.

"U Skupštinu su dobrodošli svi građani Crne Gore, pa i crkveni velikodostojnici, ali u skladu sa kućnim redom Skupštine i zakonom, i ni na koji drugi način", kazao je Brajović novinarima u vili Gorica.

On je rekao da se zna kad je radno vrijeme parlamenta i kad se građanima može dozvoliti ulazak, i naglasio da on nije i neće ni ubuduće kršiti kućni red Skupštine.

"Vikend susreti vjernika i njihovih duhovnika koje prate televizijske kamere mogu se odžavati negdje drugo, ali ne i u Skupštini Crne Gore", naglasio je Brajović.

On je kazao da priče o tome da je Crna Gora u najdubljoj političkoj krizi u svojoj istoriji "apsolutno ne stoje niti su dobronamjerne".

"Baš kao ni oni koji pozivaju na građanski rat. Oni nemaju uopšte kapaciteta da mogu da prijete Crnoj Gori, i zaista bih volio da svi počnemo da pričamo u skladu sa svojim mogućnostima, vodeći računa o tome da ne dižemo tenzije", naveo je Brajović.

Upitan kako komentariše stav predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da poslaniku Nebojši Medojeviću treba dozvoliti da se brani sa slobode, Brajović je kazao da u Crnoj Gori postoji podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku.

"Ta podjela znači da svako odgovorno radi svoj posao. Poštujem autonomiju sve tri grane vlasti, i posebno vodim računa o tome kako se ponaša Skupština", kazao je Brajović.

Prema njegovim riječima, Skupština se i u ovom, kao i u drugim slučajevima, ponašala krajnje odgovorno i u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

"To znači da ničim nijesmo povrijedili ni Ustav ni zakon, i da smo ukidanjem imuniteta jednom poslaniku omogućili samo da se protiv njega može pokrenuti krivični postupak. Ako taj postupak ukaže na to da treba pokušati odrediti pritvor, onda će to uraditi sud na zahtjev nadležnog tužioca", precizirao je Brajović.

Kako je naveo, Skupština se prema tome do kraja principijelno odnijela. »Sve tvrdnje koje govore drugačije odbacujem kao nedobronamjerne i netačne«, dodao je Brajović.

On je kazao da će od drguih grana vlasti zavisiti kako će se one prema tome odnijeti.

"Ja mogu da odgovaram samo za ono čime se bavi Skupština, a ona će se baviti samo poštovanjem Ustava i zakona i odgovarati na zahtjeve drugih grana vlasti u onoj mjeri kako poslanici procijene da treba da urade", rekao je Brajović.

Bonus video: