Vuksanović: Za tajkune milioni, građanima veći porezi i akcize

"Dok štedite na majkama, od kojih ni jedna od 22.000 njih nije od 336 eura kupila jahtu, oni koji dolaze jahtama u Crnu Goru plaćaju gorivo bez poreza i akciza, po 50 centi ili manje. Znači Vlada DPS-a i onih koji je podržavaju više voli stotinjak prebogatih vlasnika jahti, nego desetine hiljada crnogorskih majki"
94 pregleda 9 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Mirko Stanić, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Draginja Vuksanović, Mirko Stanić, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Ažurirano: 24.07.2018. 13:36h

Budžet je najvažniji zakon koji Vlada predlaže, a Skupština usvaja tokom jedne godine, a nije slučajno predviđeno do kad se moraju pripremiti svi detalji vezani za budžet, do kad dostaviti potencijali troškovi i izvori finansiranja. Nije slučajno predviđena ozbiljnost u procesu predlaganja i donošenja najvažnijeg akta za jednu državu, a onda imamo Vladu DPS-a i koalicionih partnera koji su budžet za 2017-tu donijeli poslije rasprave od 40-tak minuta, a ovaj za 2018-tu već drugi put mijenjaju rebalansom za prvih pola godine, saopštila je poslanica SDP-a, Draginja Vuksanović.

"Ozbiljnosti pri planiranju prihoda i rashoda nema, iako se ubiše da nam objasne da za sve ovo imaju podršku relevalntih međunarodnih institucija. Nemate gospodo, a nemate ni podršku građana Crne Gore koji su postali žrtve vaše pogrešne ekonomske politike", kazala je Vuksanović.

Dok je Vladi glavna ušteda na rasgodnoj strani bila ukidanje nadoknade majkama, poručuje ona, glavni prihod je postao "zavlačenje ruke u osiromašene džepove građana preko povećanja PDV-a i akciza.

"Dok štedite na majkama, od kojih ni jedna od 22.000 njih nije od 336 eura kupila jahtu, oni koji dolaze jahtama u Crnu Goru plaćaju gorivo bez poreza i akciza, po 50 centi ili manje. Znači Vlada DPS-a i onih koji je podržavaju više voli stotinjak prebogatih vlasnika jahti, nego desetine hiljada crnogorskih majki", poručuje Vuksanović.

Ona je kazala da je Vlada vodila katastrofalnu politiku u oblasti akciza zbog koje danas "buja sivo tržište cigareta" i ocijenila da ne znamo da li će ministar podnijeti ostavku zbog ovoga, ali da i da bi u svakoj "normalnoj i demokratskoj državi" poslije pada sa 240 na 120 tona legalno prodatih cigareta, neko snosio odgovornost. "Ovdje nema odgovornosti za desetine miliona štete, evo ne znamo još ko je odgovoran za 3 miliona eura štete nastale zbog toga što je jedan ministar donio lažnu garanciju na sjednicu Vlade. Milion po milion, nekome jahta po jahta, i onda Vlada predloži da građanima povećamo poreze. Jer je gorivo luksuz, kako kaza naš novi predsjednik. Pa je luksuz za onog časnog taksistu, ili prevoznika, ili vozilo hitne pomoći, ali nije luskuz za vlasnike megajahti, jer njima treba pomoći oslobađanjem od poreza i akciza", rekla je Vuksanović.

Poslanica SDP-a je kazala da u Crnoj Gori 80.000 radnika radi za manje od 250 eura, desetine hiljada i za čak manje od 193 eura i da predlog SDP-a da se najniža minimalna zarada poveća "stoji godinu dana u nečijoj ladici".

"Koliku će penziju imati neko ko danas uplaćuje doprinose na 193 eura? Da li shvatate da ovakvim potezima pravite socijalnu bombu koja će eksplodirati našoj djeci neke 2040-te godine u vidu 100.000 penzionera sa penzijama od po 90 ili 100 eura. Da li mislite da danas neko može da se prehrani ili plati struju sa 119 eura penzije? Da plati struju i u njoj novac za male hidroelektrane koje drže vaši rođaci, kumovi i prijatelji", ocijenila je Vuksanović.

Podsjetila je i da je država dala 27 miliona eura subvencija za obnovljive izvore, a za koncesije dobila 500.000 eura, te da je broj radnika u tim preduzećima, prema podacima MANS-a, 18.

"To je slika i prilika vaše vlasti, juče ste odbili predlog SDP-a da se raspravlja o smanjenu akciza na gorivo za građane, a danas predlažete smanjenje akciza na duvan, svjesni poraza države u ovoj oblasti. Za povlašćenje tajkune milioni, građanima veći porezi i akcize. Milion, po milion, nekome jahta po jahta, a građanima veći porezi, skuplje gorivo, skuplji restorani, hrana, prevoz, obrazovanje - to je rezime vaše vlasti i vaše Vlade", zaključila je Vuksanović.

Bonus video: