Nova namirivanja kadra Bošnjačke stranke i Liberalne partije

Vu ksanović (DPS) smijenjen sa mjesta direktora Uprave, umjesto njega Alija Košuta (BS)
207 pregleda 11 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.07.2017. 06:46h

Član Opštinskog odbora Bošnjačke stranke i biznismen iz Rožaja Alija Košuta novi je direktor Uprave za inspekcijske poslove, odlučila je Vlada.

On je zamijenio Božidara Vuksanovića (DPS) na toj funkciji.

Sredinom novembra prošle godine, odmah nakon formiranja Vlade, bila je najavljena Vuksanovićeva smjena. Rotacija na mjesto direktora Uprave za inspekcijske poslove rezultat je dogovora DPS i BS oko kadrovskih rješenja nakon oktobarskih izbora. BS je prvobitno zahtijevala čelnu funkciju u JP “Morsko dobro”.

Košuta nije visokopozicioniran u partiji, ali je uticajan. On je ranije bio aktivista DPS-a, a u BS je prešao kada je ona postala dio vladajuće koalicije.

Vuksanović će ubuduće biti član Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, a osim njega imenovani su Dževat Redžematović, Zdravko Mitrović, Dragomir Dulović i Dragoljub Bulatović. U Odboru se više ne nalaze Vojin Vlahović, Vladan Vučelić i Mladen Perišić.

Iz drugog pokušaja, Vlada je juče smijenila Mirel Radić Ljubisavljević, a na mjesto šefa Direktorata za drumski saobraćaj postavljen je Dalibor Milošević.

Radić Ljubisavljević je potpredsjednica SDP-a, dok je Milošević iz SD. Ona je prvo smijenjena u aprilu 2016, nakon što je raskinuta koalicija SDP-a i DPS-a. Umjesto nje tada je, takođe, tada bio postavljen Milošević. Međutim, Upravni sud je u aprilu 2017. donio presudu da je ona nezakonito razriješena.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović dobiće četvrtog savjetnika, a to će biti Vatroslav Belan, savjetnik predsjednika Liberalne partije Andrije Popovića.

Popović se posljednjih mjeseci žalio kako DPS ništa nije realizovao od dogovorenog sa LP te tražio sastanak predsjednika partija koje čine vladajuću koaliciju. On prijeti da će Liberalna partija napustiti koaliciju i preći u opoziciju.

Belana, prvog savjetnika u crnogorskoj ambasadi u Pekingu, juče je Vlada imenovala i za nacionalnog koordinatora “12 mjera za podsticanje saradnje između NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope”.

Savjetnici potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem su odranije i Svetlana Mitrović, Dragoljub Janković i Sandra Veličković.

Vlada je imenovala Savjet za reformu javne uprave, čiji će predsjednik biti potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin. Za članove Savjeta imenovani su ministri javne uprave, finansija i evrospkih poslova Suzana Pribilović, Darko Radunović i Andrija Pejović, generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić, predsjednik UO Zajednice opština Aleksandar Bogdanović, direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković i predstavnici NVO Biljana Papović (CDT) i Stevo Muk (Institut alternativa). Imenovan je i Savjet za reviziju koji čine Ana Krsmanović, Valentina Ivanović, Katarina Bulatović, Stoja Roćenović i Azra Šehović, kao i Savjet za reformu javne uprave kojim će predsjevati potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Bonus video: