Da bi održali mir, žmure na nedjela

Vlada Crne Gore je pohvaljena na Zapadu zbog uvođenja zemlje u NATO 5. juna. Ali, vlast se nikada nije promijenila preko glasačkih kutija u Crnoj Gori. Kao i svuda u regionu, glasovi su kupljeni davanjem poslova u državnoj upravi”, navodi se u dijelu članka o Crnoj Gori
89 pregleda 8 komentar(a)
Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Aleksandar Vučić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 01.07.2017. 06:38h

Zapad toleriše autokratske lidere na Balkanu, poput bivšeg premijera Mila Đukanovića, jer, zauzvrat, od njih dobija uvjeravanja da političke krize neće prerasti u nasilje, piše ugledni britanski nedjeljnik “Ekonomist”.

“U Crnoj Gori, jasno je ko vodi priču: od 1989. to je Milo Đukanović, koji se tri puta povlačio sa mjesta predsjednika ili premijera samo da bi se vratio nakon što je upravljao situacijom iza scene. Vlada Crne Gore je pohvaljena na Zapadu zbog uvođenja zemlje u NATO 5. juna. Ali, vlast se nikada nije promijenila preko glasačkih kutija u Crnoj Gori. Kao i svuda u regionu, glasovi su kupljeni davanjem poslova u državnoj upravi”, navodi se u dijelu članka o Crnoj Gori.

Profesor Srđa Pavlović, tvorac pojama “stabilokratija”, kazao je da ono što lideri regiona sprovode u svom antidemokratskim ponašanju ne nailazi na osudu sa Zapada.

“Dovoljno je samo da oni održavaju mir, pa da im se to toleriše”, rekao je za “Ekonomist”.

Kao primjer navodi se i blizak Đukanovićev prijatelj, srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je nedavno postavio za premijerku Anu Brnabić, ali se vjeruje da će on i dalje vući sve konce.

“Ali zapadni lideri su odahnuli. Srbija je najsnažnija zemlja na zapadnom Balkanu, a Vučić je, bez obzira na njegove mane, može održati stabilnom”, konstatuje se u tekstu.

Međutim, upozorava se da Zapad stvara animozitet prema sebi time što daje legitimitet ovakvim liderima.

“Ekonomist” na kraju zaključuje da “stabilokratija”, na duže staze, prijeti da postane recept za nestabilnost u regionu. Mš. R.

Bonus video: