Pljevlja: Oblak prašine truje sela, ali i centar grada

Pričinjena velika šteta u vrtovima i voćnjacima, pogotovo u selu Zbljevo i prigradskom naselju Komini
157 pregleda 1 komentar(a)
Deponija Maljevac, Foto: Privatna arhiva
Deponija Maljevac, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.06.2017. 19:21h

Oblaci prašine koje vjetar raznosi sa deponije pepela i šljake Termoelektrane Pljevlja na Maljevcu već dva dana prekrivaju Zbljevo i druga okolna sela, a nerijetko stignu i do centra grada.

Mještanin Zbljeva Vladimir Stanimirović kaže da je juče ujutro otišao u vrt da radi, ali da je morao da prekine posao zbog prašine koju je vjetar neprestano donosio sa Maljevca.

Deponija je svega stotinjak metara udaljena od najbližih kuća.

“Već dva dana oblaci otrovnih praškastih materija nadvijaju okolna sela. Najviše su stradala sela Zbljevo, Komini, Radosavac, Kalušići, čak i selo Židovići. Oblaci prašine završavaju i u centru grada“, rekao je Stanimirović.

On je pojasnio da je pričinjena velika šteta na imanjima, vrtovima i voćnjacima mještana koji žive u neposrednoj blizini Termoelektrane.

“Ne znam ko će nadoknaditi poljoprivrednicima štetu koja je nanijeta ovom ekološkom katastrofom. I elementarne nepogode su lakše nego ovo što nam se dešava. Šta će poljoprivrednici sa svojim proizvodima. Samo mogu da počupaju kupus i ostalo povrće i da bace“.

Stanimirović tvrdi da niko ništa nije preduzeo kako bi zaštitio mještane koje truje prašina sa Maljevca.

“Ovo je nevjerovatno da niko od nadležnih u EPCG, Opštini Pljevlja, a posebno ekološka inspekcija, ništa ne preduzimaju da nas zaštiti. Niko se ne oglašava da bar upozori roditelje da djecu ne izvode napolje, da zatvore vrata i prozore kako bi djecu koliko-toliko spasili od ovakvog stanja, dok se bar ne smiri ovaj južni vjetar koji nosi oblake prašine. Svi su zažmurili da im prašina ne uđe u oči, ćute i trpe, da se ne bi kome zamjerili. Iz EPCG će vjerovatno kao i mnogo puta do sada kazati da oni nisu krivi već vjetar koji duva“, ističe Stanimirović.

Tvrdi da na deponiji nema takozvanog vodenog ogledala, koje mora da postoji kako se ne bi raznosila prašina.

“Nema ni prsklalica koje su iz EPCG prije sedam godina najavljivali da će koristiti za prskanje deponije. Ništa uložili nisu da spase ovaj grad... Najviše stradaju mještani Zbljeva i Komina jer su prvi na udaru“.

Stanimirović ističe da su se više puta obraćali i protestovali zbog problema koje im stvara deponija, ali da niko ništa nije preduzeo.

“Protestovali smo, čak nas je i policija privodila, protiv nas su podnošene i krivične prijave. Mi samo tražimo da postupe po zakonu. Moraju da urade rekultivaciju deponije, a ako misle na njeno proširenje da isele selo Zbljevo. Druge mogućnosti nema. Mi smo još prije 15 godina govorili da će deponija Maljevac nadvisiti grad i da će sva prašina ići ka centru, što se sada dešava, ali tada to niko nije ozbiljno shvatao“.

Stanimirović tvrdi da su prije dvije godine, na zahtjev EPCG, dali pismenu saglasnost da se uradi eksproprijacija zbog proširenja deponije Maljevac, ali da ništa nije rađeno po tom pitanju.

“Tada su nam rekli da će to biti za mjesec ili dva, a proljetos da će do juna biti sve riješeno, ali ništa od njihovih obećanja nije ispoštovano“.

EPCG: Sve držimo pod kontrolom u granicama dozvoljenog

Iz EPCG su “Vijestima” saopštili da situaciju na deponiji drže u “granicama dozvoljenog” i da nemaju dokaza da je pričinjena šteta. Tvrde da na Maljevcu postoji “vodeno ogledalo” iIi da se ono prilagođava potrebi površine deponije.

“Čitava površina sklona rasijavanju prašine tretira se vodom. U ovom momentu nemamo zvaničnih dokaza da eventualnu štetu koju navodite prouzrokuje deponija, jer sve držimo pod kontrolom u granicama dozvoljenog. Svakako, EPCG ce postupati u skladu sa vazećom zakonskom regulativom ukoliko se utvrdi da je eventualnu štetu prouzrokovala prašina sa deponije”. Navode da je u toku proces eksproprijacije zemljišta zbog proširenja deponije.

Bonus video: