SD: SDP trebalo ranije da zaštiti Opštinu Tivat u slučaju aerodroma

Članica lokalne i državne vladajuće koalicije SD tako je juče prozvala sada opozicionu SDP koja traži da se to učini sada usvajanjem adekvatne odluke u SO
72 pregleda 1 komentar(a)
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.06.2017. 11:10h

Najavljeno davanje u dugoročni zakup aerodrome Tivat nastavlja da dominira na političkoj sceni Tivta, pa su partije iz opozicije i lokalne vlasti nastavile da razmjenjuju vatru o tome kako spriječiti realizaciju namjera koje je objelodanio premijer Duško Marković.

Članica lokalne i državne vladajuće koalicije SD tako je juče prozvala sada opozicionu SDP koja traži da se to učini sada usvajanjem adekvatne odluke u SO, da je imala dovoljno vremena da zaštiti vlasnička prava Opštine u kompleksu Tivatskog aerodroma.

“Čudi me činjenica da su podnosioci ove inicijative, između ostalog i gospoda iz SDP-a, koja to nisu uradili desetak godina ranije, kada su bili u opštinskoj vlasti i imali jake mehanizme u svojim rukama, a samim tim su i sigurno mogli da svojim partijskim drugovima u Vladi i parlamentu sugerišu da se prilikom osnivanja preduzeća Aerodromi CG i Opština Tivat upiše kao akcionar Aerodroma Tivat. No, vjerovatno tada pritisnuti raznim važnijim obavezama su zaboravili na svoje đedove i đedovinu, pa sada ne lezi vraže, oni bivaju začuđeni i uvrijeđeni što se sada ne potpisuje njihova inicijativa," kazao je predsjednik OO SD Tivta Zdravko Mitrović.

On je, obrazlažući zašto SD nije potpisao inicijativu tivatske opozicije za sazivanje posebne sjednice SO posvećene aerodromu, ocijenio da je ona bila “preuranjena” naglašavajući da je i sama gradonačelnica Snežana Matijević (DPS) “kazala da će, čim se prikupi sva dokumentacija vezana za imovinu i stanje na Aerodromu Tivat, sama inicirati zakazivanje hitne sjednice parlamenta”.

“I mi smo mišljenja da ćemo sa valjanom dokumentacijom dobiti i valjanu raspravu svih odbornika u lokalnom parlamentu i da ćemo iz same dokumentacije utvrditi ono što je svima nama jasno, a to je da se Aerodrom Tivat nikome neće dati u koncesiju i da će svi odbornici zauzeti isti stav. Aerodromi CG, uključujući i Aerodrom Tivat, kao jedno od naših najuspješnijih i strateški veoma važnih preduzeća, moraju apsolutno ostati u državnom vlasništvu, uz značajne investicije naročito na Aerodromu Tivat, što je definisano i strateškim dokumentom, a svakako rezultati koji su postignuti u tom preduzeću, u potpunosti opravdavaju ovakav naš stav. I sa Socijaldemokratama se po ovom pitanju, ne može drugačije pregovarati." poručio je Mitrović.

Reagujući na tvrdnje predsjednika OO HGI i potpredsjednika Opštine Ilije Janovića koji je kazao da opozicionari tu partiju nisu formalno obavijestili o svojoj inicijativi za sazivanje sjendice SO, zbog čega dva odbornika HGI nisu potpisala takav zahtjev, tivatski SDP koji je pripremio predlog odluke za usvajanje u lokalnom parlamentu, juče je saopštio da to nije istina.

“Jedino je tačno da za razgovore koji su vođeni sa odbornicom HGI Ružicom Lazarević i odbornikom SD Igorom Petkovićem ne postoji pisani trag, jer inicijativu nijesu htjeli da potpišu, iako su to u razgovoru deklarativno podržali. Nijesu samo oni podržali inicijativu, nego i Vi gospodine Janoviću u razgovoru koji smo imali u skupštinskoj sali," saopštio je odbornik SDP Ivo Marić.

On je kazao da odbornici SD i HGI bez čijih potpisa opozicija njije mogla podnijeti predlog za sazivanje sjednice SO, potpise nisu dostavili u dogovorenom roku.

“Kako nam nije odgovoreno, držimo da su navedeni odbornici, a i njihove kolege u odborničkim klubovima, odustali od potpisivanja inicijative," istakao je Marić koji je Janovića pozvao da svoje stavove iznese na sjednici SO, “koja će se zakazati , kako vi kažete, u što kraćem roku.”

“Ukoliko sjednica ne da pozitivno rješenje za građane Tivta očekujemo da ćete reagovati na državnom nivou i izaći iz vlasti, što bi bilo logično," poručio je on čelnicima tivatskih HGI i SD.

Bonus video: