"CG JE DRŽAVA SA NAJDUŽIM PREGOVORIMA SA EU"

Ivančević: Integracioni procesi spori zbog nedostatka političke volje

On je dodao da zloupotrebe državnih resursa, gotovo da nemaju granica
4 komentar(a)
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Dragan Ivančević, Foto: Crnogorska
Ažurirano: 04.02.2019. 20:25h

Predsjednik Crnogorske Dragan Purko Ivančević kazao je da će Crna Gora biti država sa najdužim pregovaračkim procesom sa Evropskom unijom do sada.

"Navršava se 5 godina od kada je Crna Gora otvorila pregovore o pristupanju sa EU, a mi danas, sumirajući rezultate ostvarenih reformi, imamo razloge za ozbiljnu zabrinutost jer je već sada jasno da ćemo biti država sa ubjedljivo najdužim pregovaračkim procesom do sada.  Sve ovo posebno je problematično kod činjenice da smo mala država sa nešto preko 600.000 hiljada stanovnika, sa malim brojem institucija i administracijom koja se ne može mjeriti sa bilo kojom državom članicom EU. Bilo bi logično i očekivano da je lakše i brže reformisati male sisteme kakav je crnogorski, ali nažalost, naše iskustvo govori sasvim suprotno. U ovom kontekstu je najlakše vidjeti koliko su nelogična i isprazna sva hvalisanja naše političke elite kada sebe samoproklamuju za lidere EU integracija na zapadnom Balkanu, upoređujući se sa državama koje nijesu ni započele procese integracija ili su na samom početku, umjesto da se porede sa državama koje su uspješno sprovele taj proces", kazao je Ivančević.

On je dodao da je više nego jasno da naši maratonski integracioni procesi teku toliko sporo isključivo zbog nedostatka političke volje za istinskim reformama.

"Najava našeg premijera da će pregovori trajati još 5 godina, posebno je obeshrabrujuća. Vladajućoj političkoj eliti je bilo važnije da zadrži partijski uticaj u državnim organima nego da jača državu kroz razvoj nezavisnih, odgovornih i profesionalnih državnih institucija. Upravo zato nijesu daleko od istine svi oni koji primjećuju da je Crna Gora država za zarobljenim institucijama od strane jedne te iste, nepromjenjive vlasti, gotovo tri decenije. Zahvaljujući partijskim institucijama, naša država je pretrpjela nemjerljive štete.  Korupcija i kriminal su postali opšta duštvena pojava. Privatizacije su nas ostavile bez značajnog društvenog bogatstva, proizvodeći socijalni kolaps", kazao je Ivančević.

On je dodao da zloupotrebe državnih resursa, gotovo da nemaju granica.

"Siva ekonomija  uzima svoj danak, a država se enormno zadužuje, umjesto da ubira prihode koji joj pripadaju. Cvjeta devastacija i betonizacija prostora u korist moćnika kojima država širom otvara vrata. Obrazovanje i kultura su spali na najniže grane umjesto da budu naš najbolji brend. Državni organi su prenatrpani poslušnim i podobnim partijskim izvršiocima, umjesto da tamo sjede stručni, odgovorni i nezavisni profesionalci. Zato moramo znati da će istinske reforme otpočeti onoga trenutka kada počne da odumire partijski uticaj u državnim organima i institucijama. Za tako važan poduhvat je potrebna i promjena odnosa političkih snaga jer ne treba očekivati da ovi koji su zarobili organe i institucije sami sijeku granu na kojoj sjede. Ipak će to morati neko drugi da uradi", zaključio je Ivančević.

Preporučujemo za Vas