Marković u Savjetu Evrope: Govoriće o NATO, EU integracijama, izazovima...

Marković će posjetiti i Evropski sud za ljudska prava gdje će razgovarati sa predsjednikom Suda Gvidom Raimondijem
3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Gov.me
Duško Marković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.06.2017. 09:45h

Predsjednik Vlade Duško Marković započeo je u sjedištu Savjeta Evrope u Strazburu zvaničnu posjetu tokom koje bi trebalo da se sastane sa najvišim zvaničnicima ove međunarodne institucije i da se obrati Parlamentarnoj skupštini.

Kako je saopšteno iz Vlade, u okviru posjete Marković će razgovarati sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom, potpredsjednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Antoniom Gutijerezom i predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlastiGudrun Mosler Tornstrom.

Marković će posjetiti i Evropski sud za ljudska prava gdje će razgovarati sa predsjednikom Suda Gvidom Raimondijem.

"Predsjednik Vlade Crne Gore će, povodom desetogodišnjice članstva Crne Gore u Savjetu Evrope, iskazati zahvalnost Savjetu Evrope na sveukupnoj podršci u sprovođenju reformi i dostizanju evropskih standarda u svim ključnim oblastima za razvoj demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, što je imalo uticaja i na ostvarivanje glavnog vanjskopolitičkog prioriteta Crne Gore-sticanje punopravnog članstva u NATO-u. Premijer Marković će dati osvrt i u odnosu na dosadašnje rezultate ostvarene u međusobnim odnosima, te ukazati na značaj nastavka saradnje u cilju obezbjeđenja ostvarivanja i poštovanja svih temeljnih vrijednosti i načela na kojima počiva Savjet Evrope. U tom, ali i u cilju postizanja uspjeha na polju evropskih integracija, Crna Gora će nastaviti sa ispunjavanjem obaveza prema SE, kao i intenzivnu politiku sprovođenja daljih reformi u okviru svoje legislative", navode iz Vlade.

Marković će, kako je najavljeno, "govoriti o dostignućima Crne Gore – poput članstva u NATO-u, uspješnom procesu evropskih integracija i politici regionalne saradnje, ali i o izazovima poput bojkota Skupštine od strane opozicije i dodatnoj polarizaciji društva koju takva politika izaziva".

Bonus video: