Za Markovića ukupno tri pitanja: Zanimaju ih jedino EU integracije i bezbjednost

Potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegua zanima da li će inicijative o uniji zemalja regiona biti prepreka prijemu u EU
52 pregleda 6 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Duško Marković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.06.2017. 06:00h

Premijer Duško Marković odgovaraće tokom sjutrašnjeg premijerskog sata na ukupno tri pitanja, koja se tiču bezbjednosti i evropskih integracija.

Potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegua zanima da li će inicijative o uniji zemalja regiona biti prepreka prijemu u EU.

Nimanbegu je istakao da se u određenim krugovima u EU stvaraju politčki stavovi koji mogu predstavljati nove prepreke u ubraznju prijema i dodao kako je to očigledno. “Jer su brojna neriješena pitanja u odnosima pojedinim državama regiona umjsto najavljene stabilnosti stvorila jednu 'kompoziciju sa mnogo lokomotiva', koja bi vremenom dobila tretman zajedničkog pristupa za učlanjenje u EU,” kazao je on.

Tvrdi da proces integracije zemalja regiona kroz zajedničke projekte još nije dao rezultata.

Poslanika Socijaldemokrata Vujicu Lazovića zanima kako premijer vidi nastavak pregovaračkog procesa na njegovu petu godišnjicu, a posebno projekciju završetka pregovora i članstva u EU.

“Cijenim da u procesu pristupanja EU, Crna Gora treba da se rukovodi principom “kvalitet prije brzine', sa akcentom na kvalitet sprovedenih reformi u odnosu na dužinu trajanja procesa. S tim u vezi je i moje pitanje, odnosno, da li smatrate da su u dosadašnjem procesu u dovoljnoj mjeri sprovedene neophodne reforme našeg društva, što je svakako mnogo važnije nego puko, formalno članstvo u EU,” stoji u pitanju. Potpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića zanima kakvo je stanje kada je u pitanju bezbjednost u državi, naročito u vezi sa turističkom sezonom. Mš.R.

Krenuti u brže zatvaranje poglavlja

Vlada je snažno opredijeljena da se uđe u dinamičniju fazu pregovora sa EU, koja podrazumijeva intenzivnije i brže zatvaranje poglavlja, kazao je Marković na sjednici Kolegijuma za pregovore o pristupanju EU.

Na taj način Vlada će probati da ostvari svoj cilj - da u svom mandatu završi pregovore, nakon čega bi počela faza formalizacije članstva u EU, ocijenio je Marković.

On je dodao da opredjeljenje Crne Gore ka Evropi nije zbog članstva nego zbog vrijednosti koje ona baštini, saopšteno je poslije Kolegijuma.

Bonus video: