Stoltenberg: Radujem se što je Crna Gora povećala izdvajanje na odbranu

"Radujem se što je Crna Gora povećala izdavanja za troškove odbrane", kazao je Stoltenbrg na pitanje "Vijesti" šta očekuje od Crne Gore vezano za sjutrašnji sastanak ministara
57 pregleda 0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.06.2017. 10:36h

Crna Gora će doprinijeti NATO alijansi na više načina, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg i dodao da ga raduje što će biti za istim stolom.

"Prije svega radujem se dočeku Crne Gore i tome da imamo Crnu Goru za stolom. Crna Gora će jednak glas, jednako mjesto u Alijansi sa svim ostalim članicama Alijanse. Crna Gora će doprinijeti Alijansi na mnogo načina. Činjenica da se Crna Gora pridružila Alijansi doprinosi stabilnosti zapadnog Balkana. To je važno za Crnu Goru, ali je važno i za za cijelu Evropu i cijelu NATO. Takođe pozdravljam činjenicu da je Crna gora povećala troškove odbrane," kazao je Stoltenberg na pitanje "Vijesti" šta očekuje od Crne Gore na prvom sastanku ministara odbrane od prijema u NATO.

Sjutra se u Briselu održava sastanak 29 ministara odbrane NATO, na kojem učestvuje ministar odbrane Predrag Bošković.

To će biti prvi sastanak na ministarskom niovu na kojem će Crna Gora moći da učestvuje u donošenju odluka.

Crna Gora postala je 29. članica NATO 5. juna.

Stoltenberg je na konferenciji kazao da su evropske saveznice i Kanada potrošile u posljednje tri godine gotovo 46 milijardi dolara više na odbranu.

Govoreći o troškovima odbrane, Stolteneberg je kazao da očekuje da tokom 2017. izdvajanja porastu za 4,3 odsto.

Na pitanje da li je veće izdavanje na trošove odbrane rezultat političkog pritiska predsjednika SAD Donald Trampa, Stoltenberg je kazao da pozdravlja njegovu usmjerenost na tom dijelu obaveza zemalja članica.

"Da bi članice bile bezbjedne, moraju da izdvajaju obećanih dva odsto BDP", rekao je generalni sekretar. osim troškova odbrane, Stoltenebrg je kazao da će teme sastanka biti i borba protiv terorizma, saradnja sa Evropskom unijom i misija u Avguanistanu.

NATO i EU sarađuju bolje nego ikada ranije, a sjutra cć Stoltenberg zajedno sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini predstaviti izvještaj o napretku u zajedničkoj saradnji.

"Prošlog mjeseca, Alijansa se priključila globalnoj koaliciji da se porazi Islamska država. To ne samo da šalje snažnu poruku jedinstva u borbi protiv terorizma, a služi i kao platforma za praktičnu saradnju", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao da je situacija u Avganistanu teška, te da NATO ostaje posvećen pružanju podrške tamošnjim vlastima.

Po pitanju hakerakih napada na zemlje članice, Stoltenberg je kazao da NATO radi na jačanju IT bezbjednosti.

Bonus video: