Rogozin: Članstvo Crne Gore u NATO upereno protiv Srbije, a ne Rusije

Potpredsjednik ruske vlade smatra da je Crna Gora za Srbiju ono što je Ukrajina za Rusiju
109 pregleda 102 komentar(a)
Tamara Vučić, Dmitri Rogozin, Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Tamara Vučić, Dmitri Rogozin, Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2017. 13:40h

Srbija će imati dobru vladu, ali će uslovi biti takvi da nikada neće biti primljena u EU, rekao je potpredsjednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin.

Kako kaže, ulazak Crne Gore u NATO uperen je direktno protiv Srbije, a ne protiv Rusije.

Nakon inauguracije predsednika Aleksandra Vučića Rogozin je za Sputnjik rekao da je važno da su u Beograd za tu priliku došli svi balkanski lideri, te da to naglašava ulogu Srbije kao najveće i najautoritatnije države u regionu od koje mnogo toga zavisi.

Rogozin je komentarisao i stavove američkih zvaničnika koji se protive uticaju Rusije na Balkanu, posebno Brajana Hojta Jia, koji je takođe prisustvovao inauguraciji, a koji taj uticaj opisuje kao "zlokoban".

"Apsolutno me ne zanima šta tamo neko govori. Vidite, ako ja budem slušao sve koji govore neke gluposti, neću dobro spavati. Zato ih i ne slušam", rekao je Rogozin, uz opasku da prvi put čuje za Jia, a da su to što on govori "gluposti".

U kontekstu priče o tome da Rusija gubi na Balkanu, Rogozin je komentarisao i izjave senatora Džona Mekejna, tvrdeći da je on "odavno poludio", da ga poznaje, da se sastajao s njim, rekao mu sve što misli i da je od tada, kako je rekao, besmisleno bilo šta komentarisati.

A u vezi s navodima da je "Rusija propustila šansu da zaustavi uticaj NATO na Balkanu", potpredsjednik ruske vlade smatra da je Crna Gora za Srbiju ono što je Ukrajina za Rusiju, da je to sa članstvom u NATO upereno u suštini protiv Srbije, a ne Rusije, tačnije da je "izazvan sukob između rođene braće i sestara".

To se isto dogodilo s Rusijom i Ukrajinom dodao je, optuživši Amerikance da su "posijali to zrno neprijateljstva".

Njima je, kako je rekao, važno da imaju rat, jer je profitabilan.

Upitan kakvu vladu očekuje od Srbije, kaže - imaćete dobru Vladu, ali i dodaje da će uslovi biti takvi da Srbija neće nikad biti primljena u EU.

Bonus video: