DPS Podgorica: Na svome bi kule, a na tuđem livade

Kako naglašavaju, detaljni urbanistički planovi predstavljaju zakon za prostor i zahtjev da se plan stavi van snage jednak je zahtjevu da se poništi zakon bez usvajanja novog, što bi izazvalo anarhiju u prostoru
145 pregleda 8 komentar(a)
Blok 5, Foto: Privatna arhiva
Blok 5, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.06.2017. 12:56h

Ako se predstavnici GP URA baš toliko bore za održivi razvoj sa minimalnom gradnjom i imaju toliku brigu o prostoru, zašto na vlastitom zemljištu traže da im se ucrtavaju višespratni objekti, pitali su iz Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista iz Podgorice.

Oni su se oglasili povodom izjave odbornika u Skupštini Glavnog grada, Luke Rakčevića, koji je kazao da bi izgradnja solitera sa 22 sprata u Bloku 5 narušila jedinstvenu arhitektonsku cjelinu u tom podgoričkom naselju.

"Na svome bi htjeli da grade kule i gradove, a na tuđem bi bili dobrodošli parkovi i zelene površine. To je mjera njihovog razvoja Podgorice," smatraju iz DPS odbora u Glavnom gradu.

Kako navode, inicijativa odbornika Luke Rakčevića, koju su podržali i drugi predstavnici opozicije, da se sazove vanredna sjednica Skupštine Glavnog grada na kojoj bi se glasalo o stavljanju van snage DUP-a „Blok 5 - dio“ je neozbiljna i "odraz je klasičnog politikanstva gospodina Rakčevića koji manipuliše javnošću i nažalost, kao odbornik po ko zna koji put demonstrira svoje neznanje i neinformisanost kada su u pitanju stručne teme."

Kako naglašavaju, detaljni urbanistički planovi predstavljaju zakon za prostor i zahtjev da se plan stavi van snage jednak je zahtjevu da se poništi zakon bez usvajanja novog, što bi izazvalo anarhiju u prostoru, a to inicijativu Rakčevića, kako navode iz OO DPS, čini još besmislenijom, "jer bi svaki odbornik trebalo da zna da se Detaljni urbanistički plan mijenja izmjenama i dopunama DUP-a."

"O površnosti informacija koje izosi u javnost i zakašnjelosti takvih inicijativa najbolje govori činjenica da je nadležni organ Glavnog grada za Detaljni urbanistički plan „Blok 5 – dio“ – izmjene i dopune koji je usvojen u Skupštini Glavnog grada 2012. godine, za lokaciju na uglu Bulevara Mihaila Lalića i Džordža Vašingtona, još 2015. godine pokrenuo proceduru izrade izmjena i dopuna tog planskog rješenja," kazali su iz podgoričkog odbora DPS.

Kako su podsjetili, u toku 2014. godine je usvojen Prostorno-urbanistički plan Glavnog grada Podgorice (PUP), a nakon toga je Glavni grad, 2015. godine, pokrenuo proceduru izrade izmjena i dopuna DUP-a „Blok 5 – dio“ kako bi se upodobila planska rješenja saglasno definisanim smjernicama PUP-a.

"Naknadna pamet odbornika Rakčevića samo govori o tome da se u konkretnom slučaju radi o klasičnom politikanskom i nedobronamjernom činu, jer je procedura izrade izmjena i dopuna planskog dokumenta za ovaj prostor već otpočela i tokom tog postupka će se preispitati važeća planska rješenja u cilju što kvalitetnije valorizacije prostora," smatraju iz ove partije.

Kako su kazali, odborniku Rakčeviću savjetuju da taj posao prepusti stručnim ljudima, "jer bi valjda trabalo da zna da se postupcima planiranja prostora bavi isključivo struka i da svoje političke ambicije i planove ne pokušava više da afirmiše na taj način."

"Nema potrebe da on na takav način brine o građanima Bloka 5, jer o njima ima ko da brine, a to je aktuelna gradska uprava koju su izabrali građani Podgorice da vrše vlast u njihovom interesu," zaključili su iz OO DPS Podgorica.

Bonus video: